MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ POSETIO SREMSKU MITROVICU

Gradske vesti

Ministar bez portfelja, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević, posetio je Sremsku Mitrovicu gde, je zajedno sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović sumirao rezultate projekta letnjih kampova za mlade iz dijaspore i regiona, koji su ovog leta održani na 22 lokacije širom Srbije. Jedan od kampova održan je u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica”, gde su učesnici imali priliku da kroz brojne aktivnosti i druženje bolje upoznaju zemlju iz koje potiču i da unaprede maternji jezik.  

„Nismo slučajno u Sremskoj Mitrovici gde počinjemo novu fazu. Ovaj projekat u celini je finansiralo naše ministarstvo, a organizaciju su sprovele lokalne samouprave tako da smo tokom leta imali ukupno 22 kampa u gradovima i opštinama širom Srbije. Kroz ove kampove prošlo je 5.000 dece i mladih uzrasta od 13 do 20 godina iz regiona i dijaspore. Ideja je bila da ovim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Republike Srbije”, rekao je ministar Milićević. 

On je dodao i da je sada, kada su ovi kampovi završeni, siguran da su ideja i cilj programa u potpunosti ostvareni.  “Mogu da najavim nove kampove čim počne zimski raspust, a ove jeseni na Srebrnom jezeru u Velikom Gradištu biće održan završni sportski kamp gde će učestvovati oko 200 mladih sportista iz 12 država,” istakao je ministar Milićević.

U Vizitorskom centru „Zasavica”, pod okriljem ovog projekta, učestvovalo je oko 100 mladih iz dijaspore i regiona, ali i iz Sremske Mitrovice. Kamp je organizovala lokalna samouprava, a troškove organizacije finansiralo je Ministarstvo zaduženo za odnose sa dijasporom. Gradonačelnica Svetlana Milovanović izrazila je zahvalnost na prilici da grad na Savi bude deo ovog projekta. 

„Čitav ovaj projekat smo počeli tako što su deca iz dijaspore i regiona, boravili u eko-kampu na Zasavici. Kampovi su se pokazali kao dobri, pružili su im priliku da istraže zaštićeno prirodno dobro Specijalni rezervat prirode „Zasavica” i da učestvuju u aktivnostima na merama sanacije ekosistema. Trajali su sedam dana, mladi su doživeli nezaboravne trenutke rada u prirodi, ali i posete istorijskim i kulturnim objektima u Sremskoj Mitrovici i na prelepoj Fruškoj gori”, rekla je gradonačelnca Milovanović. 

Dodajući da kroz ove aktivnosti, mladi imaju priliku da se povežu sa svojim poreklom, da istraže srpski jezik, istoriju, geografiju, ali i da se upoznaju sa starim zanatima koji su deo naše bogate tradicije, gradonačelnica je istakla i to da se na ovakav način mladi vraćaju u one prave tokove i uče se pravim vrednostima.

Tokom sedam dana, koliko je kamp trajao, nije zabeležen ni jedan incident, deca su  bila veoma zainteresovana za rad, učenje i druženje. 

Kampovi su organizovani u tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava. 

Tokom novembra meseca na Srebrnom jezeru biće održan završni sportski kamp za decu iz dijaspore gde se očekuje se učešće oko 200 mališana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *