Mirović: Ištvan Pastor bio je saveznik za istorijska dela, prijatelj i poštovalac srpskog naroda i veliki lider mađarske zajednice u Vojvodini

Društvo

Primio sam sa nevericom vest da nas je posle kraće bolesti napustio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, sa kojim sam, još od devedesetih godina delio poslaničke klupe u parlamentu, a poslednjih gotovo osam godina i zajedničku i najveću odgovornost za politički rad u Vojvodini i njen razvoj.

Plenio je otvorenošću i poštovanjem argumenata i velikim uvažavanjem srpskih stavova i razumevanjem zajedničke sudbine i zajedničkih izazova. Bio je lider mađarske zajednice u Vojvodini za ponos i ugled, i drug i prijatelj na koga sam mogao da se oslonim. Zastupao je principe u javnom delovanju, a danas je takvih ljudi malo i tim pre je plenio svojim stavovima i zalaganjem.

Srpsko-mađarsko prijateljstvo uzdignuto je na visok nivo zahvaljujući i njemu i to će biti beleg za večno pamćenje. Njegova predanost i posvećenost mađarskoj zajednici u Srbiji bila je potpuna i sveobuhvatna i ostavila je trajne rezultate ugrađujući ovu zajednicu u temelje zajedništva koje nam je nasušno potrebno.

Bio je veliki drug, vedar, optimista do poslednjeg časa. Pamtiću ga kao jednog od poslednjih političara koji je vrednostima davao prednost u odnosu na gole brojeve. Njegovim odlaskom izgubili smo prijatelja, saveznika i pregaoca koji će nam u budućnosti nedostajati i više nego što smo u stanju da to danas shvatimo.

Njegovoj porodici i mađarskoj zajednici u našoj zemlji upućujem iskreno saučešće.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *