PRVI “DANI KRANČEVIĆA” OKUPILI PREKO 75 IZVOĐAČA NA SCENI I 30 DIRIGENATA SRBIJE

Gradske vesti

Manifestacija, koju je pripremilo i realizovalo Udruženje „Bingo“, uz pokroviteljstvo Grada Sremska Mitrovica i podršku brojnih institucija u gradu, ima za cilj promovisanje lika i dela Petra Krančevića, ali i promociju znamenitosti grada, kao i aktivnosti Muzičke škole koja nosi ime ovog slavnog i veoma značajnog kompozitora, koji je iz Pančeva došao u Srem 1904.godine.

U petak, 27. oktobra 2023. godine, svečana sala Mitrovačke gimnazije bila je domaćin muškoj vokalnoj grupi „Panonika“ iz Zrenjanina, pod umetničkim rukovodstvom Zorice Kozlovački.

Pored svog programa pod nazivom „Ružičasto i plavo,“ grupa je izvela i Heruvimsku pesmu Petra Krančevića, što je oduševilo brojnu publiku.

Drugi dan manifestacije, započeo je realizacijom Skupštine dirigenata Srpske horske asocijacije, koja je otvorena izvođenjem Krančevićeve kompozicije „Hvalite“ u izvođenju hora „Krančević“ koji radi pri srednjoj muzičkoj školi. Horom je dirigovao maturant pomenute škole Ilija Sretenović. Nastup je realizovan u konferencijskoj sali hotela „Srem“ gde je i nastavljen rad dirigenata Srbije.

U radu Skupštine učestvovalo je oko 30 dirigenata iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Sombora, Niša, Aleksinca, Kikinde, Zrenjanina, Subotice, Obrenovca, Banja Luke, Rume, Pirota i drugih gradova Srbije. Svi oni su prisustvovali i koncertu gostujućeg hora iz Banja Luke, u subotu od 19.30 u Sabornom hramu Sv velikomučenika Dimitrija. Tom prilikom su, pored Liturgije Sv Jovana Zlatoustog, koju je komponovao banjalučki kompozitor Vlado Milošević, slušali i izvođenje kompozicija Pomjanuh proroka vopijušča i Svjete tihij Petra Krančevića. Sve pomenute Petrove kompozicije se nisu izvodile poslednjih 80 godina, ali su, pod veštom rukom mladog dirigenta Dušana V. Uroševića, doživele ponovno postavljanje na koncertni podijum.


Nedelja, treći dan manifestacije „Dani Krančevića“, počela je Svetom liturgijom u Crkvi svetog arhangela Gavrila u Laćarku, tokom koje su pojali studenti Fakulteta muzičke umetnosti, koje je vešto pripremio Bojan Stojčević, a zahvaljujući blagoslovu oca Divljak Branislava.

Nakon liturgije, dirigenti Srbije su, vođeni fantastičnom Ivanom iz Turustičke organizacije Grada, upoznali Sremsku Mitrovicu i sve njene znamenitosti. Prilikom obilaska Carske palate, sa istorijom Sirmijuma, upoznala ih je kustos Sonja Štefanski-Zorić, a, u znak zahvalnosti, hor iz Banja Luke je u tom monumentalnom prostoru spontano izveo nekoliko svetovnih kompozicija.

Istovremeno je počela sa radom i Horska radionica za učenike srednje muzičke škole. Sa mladim horskim pevačima posvećeno je radila dirigentkinja Ana Ćosović, rukovodilac hora „Obilić“ iz Beograda.


Skupštinski rad dirigenata je nastavljen u prostoru gradske biblioteke „Gligorije Vozarović“, a tom prilikom je promovisan i zbornik „Horska muzika Petra Krančevića“ koji je prošle godine izdalo Umetničko udruženje „Krančević“, a na inicijativu i nakon trogodišnjeg rada Jovanke Ivanić.

U večernjim satima je, u galeriji „Lazar Vozarević“ održan svečani koncert učenika i nastavnika MŠ „Petar Krančević“.

Organizatori manifestacije zahvaljuju se svim institucijama i volonterima koji su omogućili uspešno održavanje ovog značajnog kulturnog događaja, a posebno su istakli podršku Grada Sremska Mitrovica, Mitrovačke gimnazije, Sabornog hrama Sv. velikomučenika Dimitrija, Galerije „Lazar Vozarević,“ Biblioteke „Gligorije Vozarović,“ Muzičke škole „Petar Krančević,“ Turističke organizacije Grada i Visoke škole za obrazovanje vaspitača i poslovnih informatičara – Sirmijum.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *