TRI DECENIJE „SUNČANOG SATA“

Gradske vesti

U sklopu manifestacije „Novembarski dani“ u Baroknoj sali Muzeja Srema upriličena je promocija „Sunčanog sata“, časopisa koji neguje istoriju, tradiciju, naučno i stručno stvaralaštvo i promoviše kulturnu baštinu Sremske Mitrovice i Srema.

Ovaj časopis nosi ime po skulpturi sunčanog sata iz Sirmijuma, jedinstvenog u svetu, neprocenjive vrednosti, koji se nalazi u lapidarijumu Muzeja Srema, kao svedok jednog prošlog vremena i burne istorije našeg grada.

Sirmijumski sunčani sat je pokazivao vreme, dok časopis „Sunčani sat“ upisuje vreme, beleži i čuva od zaborava ljudsko stvaralaštvo, prateći savremene potrebe društva, prezentujući istraživački rad autora čija dela krase stranice ovog svojevrsnog i vrednog štiva.

Кako je rekla Slađana Milenković, urednica časopisa, „Sunčani sat“ već 30 godina osvetljava istoriju Sremske Mitrovice, beleži sadašnjost zarad budućnosti, sa ciljem da vidimo gde smo, odakle idemo i da sve to zabeleži za buduća pokoljenja, jer svi smo deo jedne epohe i dolazimo posle nekog istorijskog vremena koje nastavljamo dalje i prepuštamo ga našim potomcima.

U 30. broju „Sunčanog sata“ autori su kroz istraživački rad osvetleli 18. i 19. vek i naravno sadašnjost, dodala je Milenković, zahvalivši se Gradu Sremska Mitrovica i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji su podržali i doprineli da ovaj časopis traje i postoji kao jedan od najdugiovečnijih časopisa u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *