MITROVICI NOVAC IZ FONDOVA EVROPSKE UNIJE

Društvo

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je ugovore u ukupnom iznosu od 58,8 miliona dinara za projekte koji su finansirani iz fondova Evropske unije u 2023. godini.

Sekretarka Jovanović je podsetila na to da je ovo jedanaesta godina od kada resorni sekretarijat dodeljuje ove subvencije, kao i da je od 2017. godine povećana ukupna podrška iz budžeta AP Vojvodine namenjena evropskim projektima.

– Pokrajinski sekretarijat za finansije je do sada za sufinansiranje projekata EU izdvojio oko 1,1 milijardu dinara i na osnovu toga smo povukli oko osam milijadi evra iz Evropske unije. Ove godine odobrili smo sredstva za 28 projekata. Najviše sredstava po ovom javnom konkursu usmereno je u kapitalne projekte − jedinicama lokalne samouprave i to 30,6 miliona dinara, što iznosi 52,1 odsto od ukupno dodeljenog iznosa. Najveća sredstva su pripala opštini Žabalj – ukupno 22 miliona dinara – za stambenu izgradnju i kupovinu kuća za socijalno ugroženo stanovništvo, kao i gradovima Kikinda i Sremska Mitrovica, koji su dobili 8,6 miliona dinara za projekte u oblastima zdravstva, socijalne zaštite i kulture – izjavila je sekretarka Jovanović.

Kada su u pitanju programi Evropske unije iz kojih se finansiraju podržani projekti, ona je rekla da ih je najviše finansirano iz programa IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, zatim iz programa „Erazmus plus“ i „Kreativna Evropa“.

– Obrazovnim ustanovama dodeljeno je 12,2 miliona dinara, a Zavodu za javno zdravlje Sombor 728.000 dinara. Ostalim institucijama čiji su većinski osnivači AP Vojvodina i jedinice lokalne samouprave dodeljeno je 2,1 milion dinara, dok je nevladinom sektoru pripalo 5,8 miliona. Ustanovama i preduzećima sa većinskim udelom privatnog kapitala dodeljeno je 7,2 miliona dinara – istakla je Smiljka Jovanović i najavila da će od naredne godine fokus biti na kapitalnim ulaganjima sa dugoročnim rezultatom.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Nebojša Drakulić izrazio je zadovoljstvo zbog ugovora vrednog 1,2 miliona dinara, koji će mnogo značiti za poslovanje te institucije, čija je osnovna misija povezivanje nauke i privrede.

– Reč je o podršci projektu ′Update′, koji je usmeren na usavršavanje mladih, tako da najlakše i najbrže dobiju potrebna znanja i veštine, savladaju nove tehnologije za nove projekte ili dođu do zaposlenja upravo u razvojno-istraživačkom sektoru – istakao je Drakulić prilikom predstavljanja tog projekta koji je osvojio dve nagrade i proglašen za najbolji na takmičenju Interreg Slam 2023, održanom u oktobru u Španiji u okviru prekogranične saradnje sa partnerima iz Hrvatske.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Ilija Tatić naveo je da je ova institucija u prethodnih dvadeset godina realizovala isto toliko projekata uz učešće države.

– Novac smo dobili za projekat ′Kreativna Evropa′, oko 940.000 dinara, i za nas je svako učešće države koje podstiče naše aktivnosti od posebnog značaja, jer smo među onima koji se sami finansiraju – izjavio je Tatić i dodao da to stvara ogromne koristi jer omogućava širenje kapaciteta, učešće na više konkursa i realizaciju novih projekata.

Pokrajinski sekretarijat za finansije opredelio je po ovom konkursu sredstva za 21 instituciju u AP Vojvodini u oblastima obrazovanja i nauke, zdravstva, nevladinog sektora, te javnim i privatnim preduzećima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *