POČELI DANI GRČKE KUTURE

Gradske vesti

Počeli su Dani grčke kulture, manifestacija u organizaciji Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva  „Irida” u našem gradu. Pokrovitelji programa su Pokrajinski sekretarijat AP Vojvodina i Uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, gradske ustanove, Galerija „Lazar Vozarević” i Muzej Srema.

Udruženje srpsko grčkog prijateljstva „Irida” od osnovanja neguje muziku Srbije i Grčke, tako je bilo i na otvaranju manifestacije Dani grčke kulture u Galeriji „Lazar Vozarević”. Pored hora, nastupali su i mali glumci, a veče je proteklo u znaku obeležavanja stogodišnjice od rođenja grčke operske dive svetskog glasa Marije Kalas.

Vokalno instrumentalni sastav Udruženja „Irida” imao je do sada značajan broj nastupa, što u našem gradu, gde je i nosilac ove kulturno-umetničke manifestacije, po Srbiji, ali i u inostranstvu. Osnovano je pre devet godina u našem gradu i od tada aktivno učestvuje u kulturnom životu regiona.

Članovi Hora „Irida” nastupali su više puta u Beogradu, Novom Sadu, Rumi, u manastiru Kaona, na festivalu duhovne muzike, ali su takođe bili veoma zapaženi i na međunarodnom festivalu horske muzike u Solunu, i na više nastupa u Budimpešti.

Dani grčke kulture će se realizovati od 13. do 17. Decembra, okupiće decu i mlade kroz različite vidove radionica i koncerata.

U utorak, 13. decembra, sa početkom u 19 sati, u Galeriji „Lazar Vozarević” predstaviće se gosti programa koji će govoriti o istorijskim odnosima Srbije i Grčke, a u muzičkom delu programa, Hor „Irida će izvesti kompozicije Mikisa Teodorakisa, a planirana je i dodela priznanja – Najhumaniji učenik.

U sredu, 14. decembra, od 18 sati, takođe u mitrovačkoj galeriji, planirano je predavanje „Slavizmi u grčkom jeziku-novogrčkipesnici. Predavači su: dr Predrag Mutavdžić i msr Aleksandra Milanović.

U četvrtak, 15. decembra, u Muzeju Srema će biti održana radionica vajanja „Autoportet sa grčkim motivima“, namenjena srednjoškolcima, a početak je planiran za 12 sati. Ista radionica biće održana sutradan, 16. decembra, sa početkom u 12 sati, ali namenjena osnovcima. Obe radionice će voditi akadamska slikarka Ružica Španović.

Završetak manifestacije je u subotu, 17. decembra, u 18 sati, u Muzeju Srema. Biće održan koncert humanitarnog karaktera „Irida i prijatelji. Nastupiće: OŠ „Jovan Popović DNUK „Kolomejka, Hor penzionera „Sremci, Hor „Polifonika, Ivana Ohmut – klavir, Lea Nedimović – flauta, Alisa Božić – violončelo, Hor i Orkestar „Irida i gosti iznenađenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *