MART MESEC BORBE PROTIV RAKA

Gradske vesti

U mesecu martu, koji je u kalendaru javnog zdravlja označen kao mesec borbe protiv raka, obavljeni su preventivni pregledi na teritoriji sremske opštine i održano je grupno predavanje o značaju i mogućnostima prevencije malignih bolesti.


Preventivni pregledi merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u kapilarnoj krvi obuhvatili su 135 osoba, dok je indivudailni razgovor o faktorima rizika obavljen sa 97 osoba. U okviru poseta podeljen je edukativni materijal i svi su imali mogućnost da pitaju sve što ih interesuje u vezi svog zdravlja. Posebno je naglašen značaj skrining programa, i data su detaljna uputstva o načinu izvođenja skrininga za rano otkrivanja raka dojke i grlića materice, kao i karcinoma debelog creva, koji bi trebali u narednom periodu da značajno doprinesu smanjenju obolevanja i umiranja od navedenih bolesti.


U srednjoj medicinskoj školi ’’Draginja Nikšić održano je predavanje na temu-Odgovorni prema sebi i drugima-rizično ponašanje mladih i prevencija HPV infekcije-, gde su pružene informacije o imunizaciji protiv HPV, koja je nejefikasnije metoda prevencije karcinoma grlića materice.
Prevencija malignih oboljenja ima ogroman zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer otkrivanjem raka u ranoj fazi stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *