REZERVAT „ZASAVICA“ BREND SREMSKE MITROVICE

Reportaže

Nadomak Sremske Mitrovici u južnom delu Mačve prostire se Specijalni rezervat prirode „Zasavica“. Močvarno stanište svetskog značaja u kome su nastanjene mnoge retke biljne i životinjske vrste, od kojih neke žive samo u njemu, poput ribe Umbre. Krasi ga veliki pašnjak sa popularnim vizitorskim centrom sa kojeg imate pogled od 360 stepeni i priliku da napravite odlične fotografije .

U ponudi rezervata je i vožnja brodićem, ali i specijalteti poput paprikaša, magarećeg mleka i mesa od mangulice. Idealno je mesto za jednodnevnu ekskurziju, ali i da se zabaci koja udica.

Rezervat je pre nekoliko godina obogatio svoju turističku ponudu, s obzirom na to da je dobio najsavremeniji auto kamp u Srbiji koji ispunjava visoke evropske standarde. Poseta ovog mesta je idealna posebno kod onih koji žele da uživaju u čarima netaknute prirode, sa bogatom florom i faunom, a to im Zasavica upravo pruža.

Na zvaničnom sajtu rezervata legenda kaže:

„A da su ovde nekada živeli zmajevi zapisano je i na keltskim kartama. Takvih mesta na Balkanu je bilo osam, uključujuci i Zasavicu. Po tim kartama ste, eto, doputovali na krila zmajeva – došli ste u očuvanu prirodu. Očuvali su je zmajevi, svojom snagom čuvari neizmernih legendarnih blaga, ili su to ipak učinili ljudi koji su ponekad zmajeviti…“.

 

Da li su zmajevi zaista bili na Zasavici? Ipak proverite sami.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *