POKRAJINSKA VLADA KUPUJE POKRETNI MAMOGRAF

Zdravlje

U Srbiji svake godine od posledica raka dojke umre 1.600 žena, a registruje se 4.600 novoobolelih. S obzirom na to da je uzrok raka dojke i dalje nepoznat, od suštinske je važnosti da se bolest na vreme otkrije. Nažalost, na organizovan skrining mamografijom, koji se u našoj zemlji sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvek se vrlo malo žena redovno odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje, čime je krajnji ishod lečenja u takvim slučajevima poražavajući.
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo od sledeće godine prvi put započinje poseban program skrininga koji će omogućiti svim ženama u Vojvodini da obave mamografski pregled. U tu svrhu, Pokrajinska vlada predviđa budžetom za 2019. godinu kupovinu specijalnog vozila u kome će biti instalirana posebna medicinska oprema.
Planom je predviđen kontinuiran obilazak cele teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, sa posebnim akcentom na sredine u kojima postoji deficit opreme ili kadrova, neophodnih za ovu dijagnostičku proceduru.
U znak podrške borbi protiv raka dojke, od kojeg u našoj zemlji oboli svaka dvanaesta žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *