JOŠ JEDNA USPEŠNA PREVENTIVNA AKCIJA U BOLNICI

Zdravlje

U akciji Ministarstva zdravlja – besplatni preventivni pregledi za sve građane, u mitrovačkoj bolnici uspešno su organizovani ultrazvučni pregledi abdomena i dojki u Službi za radiološku dijagnostiku i merenje vrednosti holesterola i triglicerida u krvi, u Službi za laboratorijsku dijagnostiku.
U bolničkoj laboratoriji urađeno je 112 analiza vrednosti triglicerida i holesterola u krvi. U službi za radiologiju ukupno je urađeno 76 ultrazvučnih pregleda abdomena i 26 pregleda dojki, sveukupno 214 pregleda i analiza za 170 pacijenata.
Načelnica Službe dr Marina Tošić, spec. kliničke biohemije, u izjavi za medije naglasila je da je izuzetno važno redovno pratiti koncentraciju holesterola i triglicerida u krvi, bez obzira na činjenicu da su masnoće bitne za funcionisanje celokupnog organizma, jer su njihove povišene vrednosti, zapravo faktori rizika za pojavu ateroskleroze i infarkta srca, što uz povišen krvni pritisak, šećer u krvi i prekomernu telesnu težinu, predstavljaju vodeće uzroke smrti kod ljudi. Dr Tošić je napomenula da je važno i da zdravi ljudi proveravaju holesterol i trigliceride i zato su ovakve akcije dobrodošle za sve građane.
– Akcija besplatnih preventivnih pregleda, kojoj se odazvalo 170 pacijenata, protekla je dobro, mi smo zadovoljni, a uobičajena gužva kada je reč o ultrazvučnim pregledima abdomena i dojke, bila je očekivana. Ovom prilikom bih apelovao na svest i razumevanje naših građana, jer su ovakve akcije namenjene prevashodno onima koji imaju zdravstvenih tegoba, bolova u stomaku i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, a mi imamo situaciju da u visokom procentu dolazi zdrava populacija, te bolesni pacijenti ne stignu da obave svoj pregled. Ultrazvučnim pregledima zapravo rasterećujemo listu čekanja onih sugrađana koji duže čekaju na pregled – rekao je po završetku akcije, dr Živko Vrcelj, direktor mitrovačke bolnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *