KONFERENCIJA O REGIONALNOM RAZVOJU

Gradske vesti

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović rekao je na konferenciji „Regionalni razvoj“ u Sremskoj Mitrovici da je ovo prva u nizu konferencija koju organizuje resorni sekretarijat, a koja će biti organizovana u još tri grada u Vojvodini. Na ovim konferencijama će biti prezentovana nova platforma za regionalni razvoj, kako bi se na osnovu prikupljenih informacija ravnomerno rasporedila sredstva za lokalne samouprave prema prepoznatim potrebama, čime će se usmeriti njihov razvoj.

Svesni smo činjenice da nema dinamičnog regionalnog razvoja bez adekvatnog senzibiliteta za dugoročno i usklađeno planiranje potreba na određenom teritorijalnom području – izjavio je podsekretar Vojnović, istakavši da kroz institucije lokalne samouprave resorni sekretarijat podržava sve projekte koji podižu razvojni kapacitet opština i gradova, čineći ih pogodnim ambijentom za strane investicije i razvoj malih i srednjih preduzeća, primarno u funkciji kreiranja novih radnih mesta i kvalitetnijeg života građana.

Prisutnim predstavnicima lokalnih samouprava je na temu regionalnog razvoja kroz primenu i specijalizaciju govorio predsednik Regionalne razvojne agencije Srem Milan Mirić, sa koleginicom Tanjom Mijajlović, zaduženom za projekte u Regionalnoj razvojnoj agenciji Srem koji su govorili o startap inovacionom centru, i mogućnostima investiranja u ekološke projekte.

Učesnicima konferencije su prezentovana rešenja i mogućnosti podizanja lokalnih i regionalnih kapaciteta kroz nova ICT rešenja, sa kojima ih je upoznala Vladica Vojinović sa Univerziteta „Edukons“.

Cilj je da se implementira jedinstveno softversko rešenje „Smart dev“ za upravljanje projektima i strateško planiranje. Ideja je da se prikaže na koji način to softversko rešenje podstiče i unapređuje lokalni i regionalni razvoj. Ovo je trenutno jedini, ali vrlo efikasan alat u komunikaciji sa višim nivoima vlasti koji sve lokalne samouprave treba da koriste kako bi Pokrajinska vlada na taj način bolje locirala svoje resurse i usmerila sredstva – istakla je Vladica Vojinović.

Cilj konferencije je upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava i kancelarija za lokalni ekonomski razvoj sa značajem regionalnog razvoja i mogućnostima ravnomernog regionalnog razvoja kroz pametnu specijalizaciju i putem korišćenja dostupnih evropskih fondova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *