KORPA SREMSKIH TRADICIONALNIH PROIZVODA

Gradske vesti

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je globalna organizacija koja se zalaže za promene i povezuje države sa znanjem, iskustvom i resursima kako bi se omogućio bolji život ljudi. UNDP je prisutan u 170 zemalja i teritorija, sa kojima radi na pronalaženju  rešenja za globalne i nacionalne razvojne izazove.  Sremska Mitrovica dobila je podršku UNDP kroz odobren grant projekat “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji realizuje Ruralni centar Sova iz Sremske Mitrovice.

Grant je odobren kroz UNDP Projekat “Aid for Trade: Support to Productive Capacities in the Agro-industrial Sector in Serbia” finansiran od strane Ruske Federacije. 

Cilj ovog projekta je Podrška razvoju ruralne ekonomije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica kroz mobilisanje lokalnih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom. Pored edukativnog dela u ovoj oblasti, projektom je predviđeno formiranje korpe lokalnih proizvoda koja će se moći nabaviti kao korporativni poklon, a domaći i strani turisti će korpu ili pojedine proizvode iz nje moći da nabave kod lokalnih seoskih turističkih domaćinstava. Projektom se afirmiše seosko preduzetništvo i zanatsvo, propagira legalna proizvodnja domaćih proizvoda i promoviše ruralni turizam. Svi subjekti uključeni u projekat, i proizvođači i turistička domaćinstva, dobiće i odgovarajuću turističku signalizaciju, kako bi bili što vidjiviji domaćim i stranim turistima. Korišćenjem održivih lokalnih kapaciteta unapređuje se kvalitet života lokalnog ruralnog stanovništva i promoviše potencijal mitrovačkog ruralnog područja.

Ukupna vrednost projekta je 21.250 dolara od čega je iznos kofinansiranja od strane UNDP-a 19.050 dolara. Projekat traje do jula 2019. godine.

Više informacija o projektu na websajtu Ruralnog centra Sova www.rcsova.com, kao i na sajtu Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica www.arrsm.rs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *