RUSKA KULTURA PREDSTAVLJENA MITROVČANIMA

Kultura

Na dan Prepodobnog Serafima Sarovskog, jednog od najvećih ruskih pravoslavnih podvižnika, prozorljivaca i čudotvoraca, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici otvorena je manifestacija „Dani ruske kulture“.

Organizator ovog događaja, koji se po drugi put organizuje u gradu kraj Save, je Istorijski arhiv „Srem“.

– Posetiocima nudimo raznovrstan program, koji je prošle godine trajao deset dana, a ove godine će trajati 14 dana. Manifestaciju prate razna predavanja, koncerti, tribine o odnosima Rusije i Srbije u srednjem veku. Manifestacija je otvorena 15. januara, na Dan srpsko-ruskog prijateljstva i na dan Svetog Serafima Sarovskog, jednog od najvećih svetaca Rusije – istakao je Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srem.

Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Sremske Mitrovice govorio je o značaju vekovnog prijateljstva dva naroda.

– Ova manifestacija upravo svedoči o nečemu što se zove kultura i što se zove umetnost. Ona nam je potrebna kao drvoredi i lepi vidici, a tema ove izložbe je druga polovine XIX veka, gde su kroz socrealizam i ličnost Ane Karenjine oslikane neke trajne vrednosti koje i danas važe, a to su ljubav, poštovanje i ponos. Bitno je što više ustrojiti ih i trajati u tim stvarima – izjavio je Miščević.

Kako je otvarajući Dane ruske kulture u Sremskoj Mitrovici istakao Miroslav Španović, predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini Vojvodine, ove manifestacije su prirodan odraz odnosa Rusije i Srbije kroz vekove.

– Po sebi znamo i generacije pre nas i koje će doći posle nas, da se prirodan sled poštovanja ruske kulture sprovodi prirodno u celoj Srbiji, a naročito u Sremu, jer su ruski borci ovuda prošli najmasovnije u Drugom svetskom ratu – smatra Španović.

Manifestaciju prati izložba „Ana Karenjina kao ogledalo epohe“ ruskog Državnog muzeja „Lav Nikolajevič Tolstoj“, koja je preuzeta od Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

Kulturni i obrazovni programi biće održavani sve do 25. januara Posle toga će uslediti izložbe ruskih rasa golubova do 3. februara. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *