KORPA SREMSKIH TRADICIONALNIH PROIZVODA

Gradske vesti

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je globalna organizacija koja se zalaže za promene i povezuje države sa znanjem, iskustvom i resursima kako bi se omogućio bolji život ljudi. UNDP je prisutan u 170 zemalja i teritorija, sa kojima radi na pronalaženju rešenja za globalne i nacionalne razvojne izazove. Sremska Mitrovica dobila je podršku UNDP kroz odobren grant projekat “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji realizuje Ruralni centar Sova iz Sremske Mitrovice. Tim povodom, u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana je početna konferencija radi upoznavanja javnosti sa ciljem projekta i projektnim aktivnostima.

Grant je odobren kroz UNDP Projekat “Aid for Trade: Support to Productive Capacities in the Agro-industrial Sector in Serbia” finansiran od strane Ruske Federacije. Ukupna vrednost projekta je 21.250 dolara od čega je iznos kofinansiranja od strane UNDP-a 19.050 dolara.

-Projekat je usmeren na umrežavanje lokalnih proizvođača tradicionalnih proizvoda i seoskih turističkih domaćinstava, u funkciji korišćenja održivih lokalnih kapaciteta radi unapređenja kvaliteta života lokalnog ruralnog stanovništva i promocije potencijala mitrovačkog ruralnog područja. Projekat traje do jula 2019. godine, i posebnu pažnju posvećuje mladim proizvočima i ženama u našem ruralnom području, kao i izvorima finansiranja njihovih aktivnosti. Takođe, projekat predviđa informisanje i edukaciju neregistrovanih proizvođača o benefitima registracije, o značaju legalne proizvodnje i prometa proizvoda, odnosno o načinima legalnog plasmana proizvoda na regionalnom tržištu – rekao je Marko Cvijanović, predsednik Ruralnog centra “Sova”.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, pohvalio je projekat “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda.

-Projekat snažno doprinosi razvoju ruralne ekonomije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kroz mobilisanje lokalnih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom. Pored edukativnog dela u ovoj oblasti, projektom je predviđeno formiranje korpe lokalnih proizvoda koja će se moći nabaviti kao korporativni i diplomatski poklon, a domaći i strani turisti će korpu ili pojedine proizvode iz nje moći da nabave kod lokalnih seoskih turističkih domaćinstava, gde će biti postavljeni info pultovi o načinu poručivanja korpe. Takođe, svi subjekti uključeni u projekat, i proizvođači i turistička domaćinstva, dobiće i odgovarajuću turističku signalizaciju, kako bi bili što vidjiviji domaćim i stranim kupcima i turistima. Osim Agencije za ruralni razvoj, projekat će podržati i ostale gradske institucije – izjavio je Samardžić.

Projekat je pohvaljen i od strane mitrovačke Turističke organizacija jer se njime promoviše seoski turizam i doprinosi brendiranju lokalnih proizvoda. S obzirom na to da se projektom afirmiše seosko preduzetništvo i zanatsvo, i propagira legalna proizvodnja domaćih proizvoda, projekat podržava i Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, kao i DOO “Sirmium put”, posebno kod dela izdavanja dozvola za postavljanje turističke signalizacije. Sve ove institucije će dati svoj doprinos u daljoj realizaciji projekta.

Milenko Jovanović, jedan od vlasnika firme čiji će se suvomesnati proizvodi nalaziti u Korpi sremskih tradicionalnih proizvoda, ističe značaj ovog projekta.

-Ovo je lep vid promocije i prilika da zajedno nastupimo. Turistički kapaciteti našeg Grada biće takođe promovisani i svi koji dođu mogu da vide i da kupe sve što je tradicionalno vezano za ovaj kraj. Postavljanje ove turističke signalizacije značiće nam mnogo jer prodajemo svoje proizvode sa kućnog praga, ovako će nas lakše naći i bićemo dostupni – rekao je Jovanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *