SLUČAJNA SMRT JEDNOG ANARHISTE U MITROVAČKOM POZORIŠTU

Kultura


U četvrtak, 30. maja u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici biće odigrana predstava „Slučajna smrt jednog anarhiste“ pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke. Ulaz na predstavu je besplatan, uz preuzetu ulaznicu na blagajni Pozorišta. Informacije i rezervacije: 022/615-115.

Delo Darija Foa istražuje smrt železničara Đuzepea Pinelija, uhapšenog nakon eksplozije bombe u Nacionalnoj poljoprivrednoj banci u Milanu 1969. godine, kada je širom Italije privedeno preko 80 anarhista. Nakon trodnevnog ispitivanja policija je osumnjičenog anarhistu sa četvrtog sprata izbacila kroz prozor. Pineli je poginuo na licu mesta.

Za potrebe pisanja komada nobelovac Dario Fo koristio je dokumentarnu građu, kao i sudske i policijske izveštaje kako bi publiku i čitavu javnost upoznao sa tim događajem. Protagonista priče Ludak preispituje svet kroz teme organizovanog kriminala, korupcije, političkih ubistava, verskih netrpeljivosti i terorističkih napada, demistifikujući sistem sve do grotesknih granica. Radnja se pretvara u atipičnu komediju iščašenog montipajtonovskog humora koja govori o zločinu u kojem su počinioci oslobođeni usled nedostatka dokaza.

U predstavi igraju glumci pozorišta „Stevan Sremac“: Cvijeta Jovanović Mučalica, Zoran Radulović, Milorad Bjelan, Biljana Bjelan, Gordana Jelić Mešter i David Batinić. Predstavu je režirao Igor Pavlović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *