POKRAJINSKA VLADA: ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA DO KRAJA 2020. GODINE

Gradske vesti

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici donela preporuku upućenu lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine, da u svojim planovima i programima zaštite životne sredine – utvrde mere koje će omogućiti zabranu upotrebe plastičnih kesa do kraja 2020. godine.

Donošenje preporuke predviđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini.

U preporuci se navodi i da opštine treba da utvrde uslove korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga. Takođe, treba da se definišu zahtevi u pogledu materijala od kojih je kesa proizvedena, kao i prava i obaveze trgovaca u vezi s korišćenjem kesa prilikom isporuke robe na mestu prodaje.

Opštinama se preporučuje i da podstiču inovativne mehanizme i modalitete, koji su neophodni za pronalaženje pristupačnih alternativa neškodljivih po životnu sredinu.

Na sednici je donet i zaključak o pribavljanju u javnu svojinu AP Vojvodine mobilnih brana za odbranu od polava u dužini od 2500 metara. Nabavka brane realizuje se u okviru projekta „Snabdevanje vodom i razvoj infrastrukture na slivnom području granicom presečenih vodotokova”, preko INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Sredstva u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i to 80 miliona u 2019, i 20 miliona dinara u 2020. godini.

Pokrajinska vlada donela je i rešenje da se Kliničkom centru Vojvodine usmeri 83,9 miliona dinara za nabavku opreme za intenzivnu jedinicu na Klinici za infektivne bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *