DOBITNICI NOVEMBARSKIH NAGRADA

Gradske vesti

Na osnovu Zaključka donetog na sednici održanoj 25. septembra, Odbor za nagrade i priznanja Skupštine grada Sremska Mitrovica uputio je javni poziv za podnošenje inicijativa za dodelu gradskih nagrada i priznanja grada Sremska Mitrovica za 2019. godinu. Poziv je upućen za nominovanje kandidata za dodelu Novembarske nagrade i Plakete grada. Rok za podnošenje inicijativa bio je do 11.oktobar, a na osnovu javnog poziva blagovremeno je prispelo sedam predloga.

Odlukom Odbor za nagrade i priznanja Skupštine grada Sremska Mitrovica ovogodišnji dobitnici Novembarske nagrade su:

dr Radojle Markićević, predlog Grupe građana, Zoran Đurđević i ostalih 26

RADOJLE MARKIĆEVIĆ doktor biotehničkih nauka, koji se istakao svojim naučno-istraživačkim radom u oblasti poljoprivrede samostalno i kao koautor objavio na desetine stručnih i naučnih radova, publikacija i studija koje su doprinele unapređenju poljoprivredne priozvodnje u Srbiji. Punih 29 godina je predsednik Društva za čuvanje spomenika i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Dobitnik mnogih vrednih priznanja među kojima je i „Orden srpskog ratnika“.

Stevo Lapčević, predlog grupe građana: Dragan Đorđević, Nino Brajović, Predrag Medenica, Slobodanka Grčić, Nikola Tarbuk, Jelena Žilić

STEVO LAPČEVIĆ spada u grupu mladih novinara koji su proteklih nekoliko godina u značajnoj meri unapredili kvalitet novinarstva u Sremskoj Mitrovici. On ne stoji van problema o kojima piše već se aktivno uključuje i daje lični doprinos njihovom rešavanju, pa se može reći da se pored novinarskog posla bavi i humanitarnim radom. U dva navrata je od udruženja novinara dobio prestižnu nagradu „Đoko Vještica“ koja se dodeljuje za novinarsku humanost i angažovano pisanje.

Branko Lođinović, predlog Udruženja boraca Grgurevci u saglasnosti sa mesnom zajednicom

BRANKO LOĐINOVIĆ veteran drugog svetskog rata, više puta odlikovan, ordenom za hrabrost. I u svojoj 92-oj godini predstavlja živi simbol antifašističke borbe. Učesnik u borbama za oslobođenje Srema i Sremske Mitrovice.

Top-produkt Boško“, doo Divoš, predlog Mesne zajednice Divoš

Preduzeće „TOP-PRODUKT BOŠKO“ iz Divoša, zapošljava preko 40 meštana ovog sela, a koje svoje prozvode plasira i u zemljama EU. Odlikuje ga uspešna saradnja sa MZ Divoš, FK Hajduk iz Divoša, Udruženjem žena Divoš, OŠ Sveti Sava, Ambulantom u Divošu, SPC u Divošu. Donator je svih seoskih manifestacija u Divošu. Ambulanti u Divošu donirao stomatološku stolicu, OŠ Sveti Sava donirao računarsku opremu. Donirao SPC prilikom obnove hrama.

dr Milan Mandić, predlog Daliborke Panjković

Dr MILAN MANDIĆ lekar u Službi hitne pomoći, istakao se svojom humanoššću, odnosom prema pacijentima, koji je svojim požrtvovanim radom spasio mnoge ljudske živote. On je pravi predstavnik svog poziva, koga oličavaju osobine kao što su pravednost, dobrotvornost, odsustvo bilo kakve diskriminacije pacijenata, poštovanje života i pacijenata i pre svega humanost.

Vojislav Bugarski, predlog Biljane Mitrović

VOJISLAV BUGARASKI profesor muzičkog vaspitanja u penziji, jedan od osnivača i dirigent hora Sirmijum kantorum ceo život je posvetio muzici i muzičkoj edukaciji mnogih generacija. Pod dirigentskom palicom profesora Bugarskog hor Sirmijum kantorum osvoji je mnoge vredne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Plaketu grada dobili su:

Petar Pismestrović, predlog Nedeljka Terzića, književnika i novinara

PETAR PISMESTROVIĆ, karikaturista svetskog glasa i renomea, među najpoznatijim u svetu kao portret karikaturista. Krikaturom se bavi više od pola veka. Objavio 10 knjiga karikature. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja u zemlji i svetu od kojih je najznačajnija nagrada „Pjer“. Imao je preko 50 samostalnih izložbi. Iako od 1996 godine živi i radi u Klagenfurtu ovaj rođeni mitrovčanin s ponosom promoviše ime svog rodnog grada Sremke Mitrovice.

Majkl Verner, predlog Ljubiše Šulaje

MAJKL VERNER, profesor na Albani Univerzitetu u Njujorku. Dugogodišnji saradnik na istraživanju, prezentaciji i promociji antičkog nasleđa Sirmijuma i kulturne baštine Grada Sremska Mitrovica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *