IZLOŽBENA POSTAVKA O STRADANJU SRBA U MITROVAČKOM ZATVORU

Gradske vesti

 U Hotelu Srem u Sremskoj Mitrovici zvanično je otvorena izložbena postavka “Istorijska uloga Kazneno – popravnog zavoda i stradanje Srba u periodu dva svetska rata” koja je urađena na osnovu dokumentovanih podataka. Ideja je da se prikaže mitrovačka kazniona kao deo jednog istorijskog vihora koji je prohujao kroz Sremsku Mitrovicu, istorijskog giganta od samog osnivanja kaznione 1895. godine sa svim svojim specifičnostima.

Inicijator projekta, upravnik Kazneno – popravnog zavoda Aleksandar Alimpić istako je da je cilj kojim se rukovodio kod ove postavke bio da prikaže da Srbi nisu isključivo genocidan narod kako nas sadašnja istorija pokušava prezentovati, nego da su Srbi kroz dva svetska rata prevashodno dosta stradali.
– Kada smo prikupljali istorijsku građu za monografiju, došli smo do frapantnih saznanja koja se odnose upravo na to stradanje. Baš zato, a podstaknut i motivisan natpisima van granica Srbije, gde smo deklarisani kao genocidan narod želelo sam da prikažemo jednu istinu baziranu na istorijskim činjenicama, mi Srbi jesmo ratovali, ali uvek na našoj teritoriji i da, jesmo mnogo stradali. Zabrinjava me činjenica da naša deca ne uče o tome, da ne znaju da smo po broju stradalih u Prvom svetskom ratu u odnosu na broj stanovnika prvi, a među prva tri naroda u stradanju u Drugom svetskom ratu – rekao je upravnik Alimpić prilikom otvaranje postavke.

Autor monografije po kojoj je nastala izložba – zamenik upravnika Nebojša Draganović, vajar Branislav Crvenković, a autor izložbe i scenograf je Vladislava Munić Kanington.

Svi zainteresovani ovu izložbu mogu pogledati svakog radnog dana od 9 do 14 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *