SLIKE ALEKSANDRE KOKOTOVIĆ DO 28. FEBRUARA IZLOŽENE U MITROVAČKOJ GALERIJI

Kultura

U Galeriji „Lazar Vozarević” otvorena je izložba slika autorke Aleksandre Kokotović iz Beograda, pod nazivom „Pečat civilizacija”. Nakon tri uspešne izložbe u Beogradu,„Svi smo jedno” u Pedagoškom muzeju i „Istorija budućnosti“ u Galeriji „Progres” i u Galeriji kuće Kralja Petra, Aleksandra se predstavila mitrovačkoj publici sa novim ciklusom slika.

Iako je Aleksandrino slikarstvo apstraktno, slike čuvaju asocijacije na predmetni svet i naznake prohujalih civilizacija, kako i slovi naziv izložbe. U njenim slikama nasumično pronalazimo elemente drevnog Egipta, kultura Maja i Inka, Uskršnjih ostrva i drugih naroda od praistorije do modernih vremena. Te naznake kulturno-istorijskih artefakata čine kote prepoznavanja i orjentacije u Aleksandrinim vremensko – prostornim mapama sveta i civilizacijskih tekovina i pokušaj su umetnice da ukaže na potrebu preispitivanja poznate istorije, koja je usled novih otkrića, kao rezultat primene savremenih tehničko-tehnoloških dostignuća donekle dovedena u pitanje.

Slike Aleksandre Kokotović su dela izrazite i izoštrene apstrakcije, koja se kreće od geometrizovane, preko asocijativne do apsolutne, a da pri tom kontekst realnog povoda ne isčezava sa slike. Autorkino slikarstvo predstavlja jedinstven stil, do koga je umetnica došla samostalno, u neprestanom procesu individualizacije, autentično, bez direktnog uzora, rekao je Luka Vukićević, istoričar umetnosti, autor teksta u katalogu.

Aleksandra Kokotović je rođena u Sarajevu, a karijeru je gradila u SAD, Londonu, Bejrutu i Beogradu. Diplomirala je modni dizajn na Accademia del Lusso u Beogradu. Članica je ULUS-a, a svoj likovni izraz pronalazi u slikarstvu, crtežu, grafici i vajarstvu. Široj publici poznata kao jedna od najuspešnijih manekenki u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga uspešna modna menadžerka i vlasnica agencije za modni dizajn vratila se svojoj prvoj ljubavi i uspešno otpočela slikarsku karijeru.

Na otvaranju prisutnima se obratila kustos Marija Vukajlović, umetnica Aleksandra Kokotović i autor teksta u katalogu, MA istoričar umetnosti Luka Vukićević, koji je otvorio izložbu. U muzičkom delu programa učestvovali su učenica Muzičke škole Irena Panić, flauta, profesorka flaute Jelena Vlaović i Miloš Matić, kontrabas.

Izložba će biti otvorena za posetioce u Galeriji „Lazar Vozarević” do 28. februara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *