KAKO ODRŽATI VITALNOST KOMPANIJE?!

Gradske vesti

U okviru aktivnosti na realizaciji druge faze programa „Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“, koji Privredna komora Srbije realizuje zajedno sa Ministarstvom pravde, Ministarstvom privrede, Međunarodnom finansijskom korporacijom – članicom Grupe Svetske banke, a uz podršku Vlade Švajcarske,u Regionalnoj privrednoj komori Sremskog upravnog okruga održan je sastanak Parlamenta privrednika u proširenom sastavu, na temu „Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje“.

Cilj programa je smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti,što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja. Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnostikompanija, za pravovremeno reagovanje na zahteve tržišta, izbegavanje krize, ozdravljenje i restrukturiranje poslovanja i rešavanje problema korišćenjem raspoloživih instrumenata na koje program ukazuje.

Jedan od raspoloživih instrumenata je i medijacija, kako u privrednim sporovima, tako i u postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja i stečaja.Privredna komora Srbije posvećena je razvoju medijacije u privredi, ne zato  što je to naša  obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23, ne zbog direktiva EU i preporuka Saveta Evrope, već zbog toga što medijaciju prepoznajemo kao stvarni interes i korist i za privredu i za državu i za građane.

U okviru programa, Privredna komora Srbije, kao asocijacija svih privrednih subjekata koji posluju u našoj zemlji i Privredni apelacioni sud, kao najviša pravosudna instanca kada su u pitanju sporovi u privredi, 25. juna 2018. godine sklopili su sporazum o saradnji, kojiujedno predstavlja i osnov za saradnju prvostepenih privrednih sudova i regionalnih privrednih komora.

Zajednički cilj nam je damedijaciju približimo privrednicima, da je dovoljno promovišemo kako bi je privrednici prepoznali kao bolji, brži, jednostavniji i korisniji put do rešenja spornih odnosa od parnica. Želimo da privredu poštedimo vođenja dugotrajnih i skupih sudskih postupaka, da privrednicima omogućimo brže ostvarenje prava i poslovnih interesa, a istovremeno rasteretimo sudove, koji će onda moći brže i efikasnije da postupaju u parnicama u kojima medijacija nije moguća,što će doprineti i unapređenju poslovnog okruženja i konkurentnosti naše zemlje kao poslovne i investicione destinacije.

Privredna komora Srbije prepoznala je značaj i korist medijacije za privrednike, zbog čega smo i posvećeni njenom razvoju i primeni. Privredna komora Srbije je poprirodi stvari  institucija koja treba da se bavi medijacijom u privredi, jer ima veliko iskustvo u različitim postupcima arbitraža, mirenja i posredovanja u privredi, ovlašćenja i poziciju da može da poveže privrednike –strane u spornom odnosu, da obezbedi uslove za uspešno vođenje i okončanje postupka medijacije.

Skupu u Sremskoj Mitrovici prisustvovala je predsednica Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici Ljiljana Komšić, koja je istakla da do sada nije bilo ni jednog slučaja medijacije u mitrovačkom Privrednom sudu.

Ispred grada domaćina, privrednike je pozdravio sremskomitrovački gradonačelnik Vladimir Sanader.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *