APEL STARIJIM SUGRAĐANIMA DA NE IZLAZE IZ SVOJIH DOMOVA, VOLONTERI SU IM NA RASPOLAGANjU 24 SATA

Gradske vesti

Po odluci Kriznog štaba formiran je lokalni kol centar za pomoć najstarijim sugrađanima. Dežurni volonteri su na usluzi 24 sata, potrebno je samo pozvati telefonom. Uz to ide i apel starijim sugrađanima da se ne kreću ukoliko nemaju preku potrebu, da prate vesti i da se ponašaju u skladu sa preporukama.

-Kol centar se nalazi u prostorijama Kancelarije za mlade i čine ga obučeni mladi volonteri koji će biti dostupni 24 sata, što znači da će kol centar raditi dan i noć. Brojevi telefona kol centra su: 022 618 276; 064 808 66 88; 064 808 66 89. Ko god misli da ima zdravstveni problem ili sa snabdevanjem, neka nam se javi, molim ih i da imaju razumevanja i strpljenja i da ne zloupotrebljavaju ove linije za pitanja van ovih oblasti. Naši volonteri će proslediti apel gde treba i u što kraćem roku će ekipe izaći na teren – rekao je Petar Samardžić, koordinator lokanog kol centra.

Lica starija od 65 godina su najugroženija i najkritičnija grupa jer je u toj populaciji i stepen smrtnosti kod zaraženih osoba najviši. Kod ljudi preko 80 godina, stepen smrtnosti je čak 20 odsto, što znači da svaki peti osamdesetogdišnjak zaražen virusom korona, nažalost umire.

-Zbog toga apelujemo na ovu populaciju da maksimalno ostaju u svojim domovima, da ne napuštaju svoje kuće, stanove, da izbegavaju kontakt sa mlađim osobama, sa svima, ukoliko je moguće da se izoluju u posebnim prostorijama, da redovno provetravaju prostorije, da vrše dezinfekciju i da održavaju higijenu prostorija u kojima borave.  Da sprovode higijenu ruku, lica, da nose zaštitne maramice, maske, rukavice, sve ono što će ih dodatno zaštititi, posebno ako su u kontaktu sa ostalim članovima porodice – istakao je Samardžić.

Za sve one radnje koje iziskuju izlazak iz kućnog karantina neka budu slobodni da pozovu kol centar, volonteri će im organizovati i nabavku lekova u apotekama, nabavku životnih namirnica, higijenskih sredstava, posredovaće i oko potrebne medicinske pomoći, usmeriće ih na sve nadležne institucije kao što su policija, vojska, Zavod za javno zdravlje, bolnica, domovi zdravlja i slično. Bolest se jako brzo širi i svi smo povezani. Sada tu povezanost treba okrenuti u suprotnom smeru, u cilju preduzimanja svih preventivnih mera kako bi problem u kojem smo se našli što lakše prebrodili. Na svu sreću na teritoriji Grada Sremska Mitrovica nema zabeleženih slučajeva zaraženih lica koronavirusom.

Za sad je u rad centra, uključeno dvadesetak volontera, a taj broj će biti 50 ili mnogo veći kada počnu obilasci starijih osoba na terenu.

Profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kol centra su: Pomoć starima SM i Pomoć starima.

Nadležni podsećaju sugrađane starije od 65 godina da ostanu u svojim domovima, svi koji mogu trebalo bi da se samoizoluju u narednih nekoliko nedelja, a oni koji nisu u prilici, neka ograniče svoje kretanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *