COVID-19 UŠAO I U ZDRAVSTVENE USTANOVE

Zdravlje

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da su u poslednja 24 sata u našoj zemlji registrovana 292 nova slučaja zaraze koronavirusom od ukupno 1.192 testirane osobe, a da je preminulo još sedam osoba, čija je prosečna starost 64,5 godina.

Kon je naveo da je u našoj zemlji do sada registrovano 2.200 osoba zaraženih koronavirusom, a da su testirane ukupno 8.552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

On je rekao da je hospitalizovano ukupno 1.197 osoba, od kojih se 101 nalazi na respiratorima.

Prema njegovim rečima, od sedmoro preminulih pacijenata četiri su žene, a trojica muškarci, pri čemu ukupan broj preminulih u ovom trenutku iznosi 58.

Svi preminuli su, kako je dodao, imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Kon je upozorio i na to da je zaraza koronavirusom ušla i u Institut “Dedinje”, gde je od 257 testiranih, 67 pozitivnih, i ponovio da se ulazak virusa u zdravstvene ustanove mora brzo suzbiti.

On je potvrdio i da je u Domu za stare “Stara pruga” na Umci koronavirusom zaraženo 13 korisnika i jedan radnik, uz napomenu da 12 osoba nema nikakve simptome, dok je jedna osoba prebačena na Infektivnu kliniku.

Kon je precizirao da je najviše zaraženih zabeleženo u Beogradu – 846, Nišu 90, Novom Sadu 86, Ćupriji 83, Valjevu 59, Kruševcu 55, Čačku 32, Leskovcu 30, Kragujevcu 28, Paraćinu 27, Vranju i Zaječaru po 25, Jagodini 24, Pančevu 22, Novom Pazaru 21, Surdulici 19, Subotici 16, Užicu 15, Požarevcu 13, Kraljevu 12 i Kosovskoj Mitrovici i Pirotu po 11.

Sva ostala mesta u zemlji, kako je dodao, beleže broj zaraženih manji od deset.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je do sada testirano ukupno 868 zdravstvenih radnika, pri čemu je koronavirus potvrđen kod njih 160, što čini 8,38 odsto ukupnog broja zaraženih u našoj zemlji.

Kisić Tepavčević je precizirala da je u Nišavskom okrugu na koronavirus testirano ukupno 280 osoba koje rade u zdravstvenim ustanovama, od kojih je 54 pozitivno, uz napomenu da je u ovom trenutku pet zdravstvenih radnika hospitalizovano zbog težine kliničke slike, četvoro se nalazi u „Čairu“, a 32 je u izolaciji i čeka rezultate drugog kontrolnog testa.

Prema njenim rečima, većina, odnosno njih 27, radi u KC Niš, zatim sedam u Domu zdravlja Niš, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika troje, u Domu zdravlja Aleksinac jedna osoba, u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici „Toponica“ dvoje, u Niškoj banji jedan, dok je preostalih šestoro zaposleno u drugim zdravstvenim ustanovama u okviru tog okruga.

Sa bolničkog lečenja do sada je otpušteno ukupno 178 pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa, navela je ona i ukazala na to da je sa bolničkog lečenja u KBC “Dragiša Mišović” otpuštena 101 osoba, od kojih njih 28 čeka drugi negativan nalaz u privremenoj bolnici na Sajmu.

Kisić Tepavčević je navela da je nakon dvostrukog negativnog nalaza iz KC Vojvodina otpušteno pet osoba, iz KBC “Zemun” 36 pacijenata koji više nisu pokazivali znakove infekcije, a od kojih 32 na Sajmu čeka drugi negativan nalaz, dok je četvoro pušteno kući.

Ona je ocenila da primeri osoba koje su skinute sa respiratora, a potom spontano dišu i oporavljaju se, daju nadu da će biti još takvih slučajeva.

Ohrabrujuće je da smo imali slučajeve gde je postepeno dolazilo do spontanog disanja, istakla je Kisić Tepavčević i navela primer mladića koji je 1985. godište i koji je uspešno skinut sa respiratora, spontano diše i oporavlja se.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *