PREMINULO JOŠ ŠEST OSOBA OD KORONA-VIRUSA

Zdravlje

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 1.913 osoba, od kojih je 250 bilo pozitivno, dok je šest osoba izgubilo život.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija precizirala da su do danas hospitalizovana 2.684 pacijenta, na respiratoru se nalazi 146 obolelih, dok je ukupno testirano 18.312 osoba.

Ona je naglasila da je u poslednja 24 časa preminulo još šest osoba kao posledica infekcije ovim virusom, pri čemu su tri osobe muškog, a tri ženskog pola, prosečne starosti 57,5 godina.

U našoj zemlji je od početka epidemije preminulo 80 osoba, a smrtnost u ovom momentu iznosi 2,2 odsto, dodala je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je distribucija hospitalizovanih pacijenata u odnosu na ustanovu gde su trenutno smešteni sledeća – na Klinici za infektivne i tropske bolesti ima 48 pacijenata kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo ovog virusa i još 79 osoba koje čekaju na rezultate analiza, pri čemu je 11 pacijenata na respiratoru.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da se u Klinici za pulmologiju KC Srbije nalazi 127 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru, u KC Niš ukupan broj pacijenata je 201, od kojih je 20 na respiratoru, dok je u KC Vojvodina ukupan broj hospitalizovanih osoba 144, a 11 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

U KC Kragujevac, kako je precizirala, smeštena su 83 pacijenta, od kojih je 11 na respiratoru, u KBC „Dragiša Mišović“ ima ukupno 295 pacijenata, od kojih je 46 na respiratoru, u KBC „Zemun“ ukupno je zbrinuto 340 pacijenata, a 25 se nalazi na respiratoru.

Prema njenim rečima, u KBC „Zvezdara“ ima 340 hospitalizovanih osoba, od kojih je 15 na respiratoru, u Opštoj bolnici Pančevo nalazi se 147 pacijenata i nijedan nije na respiratoru, dok je u VMC „Karaburma“ od 74 pacijenta šest na respiratoru.

Takođe, kako je napomenula, na Beogradskom sajmu nalazi se 347 osoba, u Hali „Čair“ u Nišu i hotelu „Centrotrans“ 295 osoba, u Domu studenata Medicinskog fakulteta Niš 125 i u hali 1 Novosadskog sajma 166 pacijenata.

Kisić Tepavčević je potvrdila da su nova žarišta identifikovana u Kovinu i u Pančevu, gde je Opšta bolnica pretvorena u COVID bolnicu, u kojoj je smešteno 150 pacijenata, ali većina ih nije iz Pančeva.

Ona je, kada je reč o staračkim domovima, ponovila da je to najosetljivija populacija i da je u pojedinim slučajevima potvrđena infekcija, ali da su sprovedene sve hitne mere da se infekcija prekine.

Prema njenim rečima, stepen kolektivnog imuniteta kod najmlađih je nizak i struka je svesna toga da ako se desi infekcija oni mogu biti prenosioci, naročito na populaciju starijih, koje se trudimo da sačuvamo.

Sa stručnog aspekta gleda se kada je najbezbednije vratiti decu u škole. Biće doneta ona odluka koja je najbolja za našu decu, a ta odluka je da decu najmanje izložimo riziku i da ne prenesu infekciju u kućne uslove, među starije, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara postavljeno imejlom kada se može očekivati popuštanje mera, istakla da brojevi oboljevanja govore da kontrolišemo širenje zaraze, s tim što moramo biti svesni da kolektivni imunitet gradi populacija radno aktivnog stanovništva, kojeg ima najviše među obolelima.

Prema njenim rečima, stepen kolektivnog imuniteta koji je potreban jeste između 60 i 70 odsto, što znači da virus mora toliko da oslabi da postane bezazlen, da po većinu ne predstavlja opasnost, čak ni kod starih i osoba sa hroničnim bolestima.

Kada bismo sada relaksirali sve mere, onda bi povratak onih čiji je imunitet jednak nuli urušio ono što smo do sada gradili. To je suština takvog koncepta, da oslabimo virus, a pokazatelj je broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, objasnila je Kisić Tepavčević.

Istovremeno, ona je potvrdila da je opravdano, sa stanovišta struke, da roditeljima dece sa autizmom bude omogućeno da svoju decu izvedu u šetnju, kada za to postoji potreba, što će i predložiti Vladi.

Apsolutno je stručno opravdano, kako je ponovila, da se za takve kategorije građana odrede termini koji se ne poklapaju sa drugim terminima i kao takvi biće predloženi Vladi.

Kisić Tepavčević se osvrnula i na proceduru za osobe koje su doputovale iz inostranstva i kojima je istekla mera od 28 dana u karantinu, objasnivši da oni posle isteka tog perioda, ako nisu imali simptome, mogu da se vraćaju svakodnevnim životnim aktivnostima, ali bi to, kao i svi, trebalo da čine veoma oprezno, zbog mogućeg širenja virusa.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović ukazao je na to da je do sada izlečeno približno 400 osoba, koje su imale razrešenje kliničke slike i dva negativna testa.

Stevanović je rekao da ima i onih osoba kod kojih su se simptomi povukli, ali testovi pokazuju da su pozitivni, a to znači da su klinički izlečeni i njih je više od 800.

Prema njegovim rečima, procenat izlečenih pacijenata, odnosno onih kod kojih je prestala potreba za veštačkom ventilacijom je još mali jer sam proces traje dugo, ali ima pacijenata koji su uspešno sanirani i oni su uglavnom mladi i bez udruženih bolesti.

Prosečno vreme pacijenata na veštačkoj ventilaciji pluća je oko četiri ili šest nedelja, ali ima i slučajeva pacijenata koji su bili na respiratoru i osam nedelja, naglasio je on i upozorio na to da je kod onih sa hroničnim bolestima uspeh terapije i lečenja dosta neizvestan ako već stignu do veštačke ventilacije pluća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *