NA RESPIRATORIMA 128 OBOLELIH

Zdravlje

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 2.880 osoba, od kojih je 408 bilo pozitivno, dok je pet osoba preminulo.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija izneo podatak da je do danas hospitalizovano 2.245 pacijenata, na respiratoru se nalazi 128 obolelih, pri čemu je u poslednja 24 časa pet osoba skinuto sa mehaničke ventilacije.

Ukupno je testirano 26.278 lica, naglasio je on i dodao da su od petoro preminulih dve osobe muškog, a tri ženskog pola, prosečne starosti 69 godina.

U našoj zemlji je od početka epidemije preminulo 99 osoba, dodao je ministar.

Ministar je istakao da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, osim u Nišu i Požarevcu, a Beograd je na nivou na kojem je bio i do sada.

On je ocenio da današnji rezultati nisu loši i da je ohrabrujuće to što je manje pacijenata na respiratoru, što je, kako je istakao, izuzetno bitno.

Lončar je poručio da sadašnje stanje ne sme da nas zavara jer se može preokrenuti za dan, kako nabolje, tako i nagore, poručivši da to kako će dalje izgledati situacija jedino zavisi od toga kako budemo poštovali mere koje preporučuje struka.

On je, takođe, naveo podatak da su 243 korisnika i 32 radnika u domovima za stare pozitivni na koronavirus, i dodao da u našoj zemlji ima 557 zaraženih zdravstvenih radnika, što čini 11,43 odsto ukupnog broja inficiranih.

Trenutno je 360 zdravstvenih radnika na bolničkom lečenju, precizirao je ministar i dodao da je na Torlaku laboratorijski potvrđeno da je 165 ljudi izlečeno, pošto imaju dva negativna testa na koronavirus, kao i da ukupno 25 pacijenata više nije na respiratoru.

Prema njegovim rečima, u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica 52 pacijenta su bila sa znacima respiratorne infekcije, od čega su dva pacijenta i šestoro zaposlenih pozitivni na koronavirus.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *