KOVID 19: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SREMU POD KONTROLOM

Zdravlje

Epidemiološka situacija COVID 19 na teritoriji Srema i Grada Sremska Mitrovica odgovara epidemiološkoj situaciji na nivou AP Vojvodine. Tokom protekog perioda, zahvaljujući stručnom nadzoru, sprovedenim merama, područje okruga je bilo relativno pošteđeno. Tokom prethodnih nekoliko dana primećen je skok broja zaraženih u Sremu, ali je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

-Oboleli sa naše teritorije su mahom mlade osobe sa lakom i blagom kliničkom slikom. Međutim, upravo zbog toga, sada je pravo vreme da shvatimo važnost svih preventivnih mera, u prvom redu korišćenje zaštitne maske, održavanje distance više od jedan metar i temeljno pranje ruku. Ruke je potrebno često i temeljno prati u trajanju najmanje 20 sekundi, sapunom i vodom. Nošenje maske značajno umanjuje mogućnost zaražavanja  što štiti ne samo osobu koja je nosi, već posredno i njene najbliže kao i zajednicu u celini. Preporučuje se izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu ili kašlju, izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i ljubljenjem, provetravanje prostorija u kojima se boravi, izbegavanje okupljanja u kojima boravi veći broj ljudi u zatvorenom prostoru, ne uzimati antibiotike na svoju ruku. Ukoliko osoba kašlje, potrebno je  prekriti usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom, a maramica se baca u kantu sa poklopcem, a ruke operu – preporučuje dr Nada Zec Petković, direktorka Zavoda.

Sve osobe koje imaju neki od simptoma i znakova koji bi mogli da ukažu na obolevanje od COVID 19, potrebno je najpre da telefonom kontaktira izabranog lekara radi dalje dijagnostike i lečenja. U Zavodi za javno zdravlje se testiraju lica po epidemiološkim indikacijama (kontrole, IgM +, za potrebe smeštaja u ustanove socijalne zaštite ) PCR dijagnostikom i imunohromatografskim testovima. Testova imamo dovoljno. Zavod poseduje svu potrebnu opremu za dijagnostiku i obučen kadar za rad na PCR aparatu.

Oni koji žele da saznaju svoj COVID 19 status, mogu to da učine na lični zahtev na PCR po ceni od 6.000,00 dinara i na imunohromatografske testove po ceni od 1.200,00 dinara. Prethodno je potrebno nazvati brojeve kol centra ili se informisati na sajtu Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

-Molimo građane da se ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava uz poštovanje fizičke distance minimum od jednog metra, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i upotrebu dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi veći broj ljudi. Apelujemo i na sve zaposlene u kolektivima da posebno obrate pažnju na sve neophodne mere radi sprečavanja zaražavanja, da se i dalje primenjuju i sprovode kontrole poštovanja mera koje su naložene, a koje se odnose na sprečavanje nekontrolisanog širenja infekcije u radnim organizacijama i kolektivima. Osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem, da ostanu 14 dana u samoizolaciji od poslednjeg kontakta. Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje eventualne nekontrolisane pojave bolesti – ističe dr Zec Petković.

Pridržavanjem svih mera koje se preporučuju značajno se smanjuje mogućnost zaražavanja i prenošenja infekcije na druge. Odgovornim pristupom ka svom zdravlju štitimo i sebe i druge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *