SPOMEN PLOČA JEVREMU VIDIĆU – ISPRAVLJENA VIŠEDECENIJSKA NEPRAVDA

Gradske vesti

U centru Sremske Mitrovice otkrivena je spomen-ploča dr Jevremu Vidiću uglednom mitrovačkom građaninu, koji je ubijen od strane ustaša tokom Drugog svetskog rata. Ploča je postavljena na Trgu Svetog Stefana 19 (prolaz za pijacu) u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Grada Sremska Mitrovica.

Miodrag Vidić sin Jevrema Vidića otkrio je spomen-ploču na njihovoj nekadašnjoj porodičnoj kući.

Znameniti Mitrovčanin Jevrem Ješa Vidić bio je ugledni advokat, kraljev namesnik i narodni poslanik, a spomen-ploča je postavljena na njegovoj porodičnoj kući u centru Sremske Mitrovice. On je jedan od mitrovačkih građana koji su stradali u logoru Jadovno.

Gradska uprava je na ovaj način želela da sačuva zajedno sećanje na nevine žrtve ustaškog terora i pogotovo ono što je bilo možda tabu-tema dugi niz godina, a to je da su stradali ne samo komunisti, nego da su stradali ugledni ljudi, obrazovani ljudi, da kažemo nacionalna elita, ljudi koji su mogli da vode ovaj grad i koji su predstavljali elitu ovog grada.

-Ovo je skroman dug grada prema ličnostima koje su, u jednom periodu bile nešto što je usmeravalo sam tok života grada. Na inicijativu Mite Stojšića, Gradska uprava je prihvatila i finansiranje i postavljanje ploče na kući u kojoj je živeo dr Jevrem Vidić. Kuća je posle rata promenila vlasnika ali je u to vreme bila kuća Vidića – izjavio je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Jevrem Vidić nastradao je u logoru Jadovno gde je pogubljen, posle hapšenja 6. maja 1941. godine od strane ustaških vlasti Nezavisne Države Hrvatske. Jedan je od prvih uglednih Mitrovčana nastradalih u ovom logoru. Njegovu smrt potpisao je upravo Artuković, što je imalo važnu ulogu u hapšenju i na suđenju Andrije Artukovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *