NOVI PROJEKAT TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA, PROMOCIJA PEJZAŽNOG TURIZMA

Gradske vesti

Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, zajedno sa Konzorcijumom koji se sastoji od 11 partnera iz sedam zemalja: Italija, Grčka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, koji predvodi vodeći partner iz Italije – opština Jesi, sprovodi projekat pod nazivom ADRILINK – Mreža interpretacijskih centara jadranskog predela, koji se finansira kroz Drugi poziv za predloge projekata Interreg V-5 Jadransko-jonskog ADRION Programa 2014-2020.

Opšti cilj projekta ADRILINK je da promoviše Pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje mreže Interpretacijskih centara, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućava integrisano upravljanje turističkim uslugama i podstiče inovativna rešenja. Projekat omogućava nove modele održivog upravljanja turizmom sa ciljem smanjenja njegove sezonske osobine kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih prednosti koje mogu biti posećivane tokom cele godine.

Glavne aktivnosti podrazumevaju definicije mapa predela, nabavku ICT infrastrukture, razvoj biznis plana i plana upravljanja Interpretacijskim centrima, a zatim i definisanje tematskih ruta kod kreiranja ICT platforme i mobilne aplikacije za interpretacijske centre. U sklopu projekta, predviđena je izrada tkz. Kartica za ljubitelje predela koja će za korisnike podrazumevati popuste za putovanja u sve predele koji su deo ADRILINK mreže. Da spomenemo samo neke: NP Sutjeska (Republika Srpska), Vrsar i Moscenicka Draga (Hrvatska), Grad Gradiška (Bosna i Hercegovina), Sremska Mitrovica (Srbija), Murska Sobota (Slovenija), Venecija i opština Jesi (Italija) i mnoge druge. Razmena iskustava partnera kao i promovisanje rezultata projekta, planirani su na međunarodnim konferencijama u Veneciji i Rijeci, dok će se celokupan projektni ciklus pratiti i odvijati u skladu sa razvitkom situacije i mera suzbijanja pandemije virusa COVID 19.

Do sada, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica je prisustvovala inicijalnom sastanku ADRILINK projekta, prezentovala je turističke potencijale Grada Sremska Mitrovica, uspostavila je Projektni tim, i pripremila dokumentaciju za javne nabavke koje će biti sprovođene u narednom periodu.Trajanje projekta je 30 meseci i traje do jula, 2022. godine. Ukupan iznos projekta je nepunih 2,5 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *