OBELEŽENA 78.GODIŠNJICA STRADANJA SRBA NA SPOMEN GROBLJU

Gradske vesti

Godišnjica stradanja sremskih rodoljuba u Drugom svetskom ratu, 78. put obeležena je u Memorijalnom kompleksu Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici.

Spomen-groblje kao zajednička grobnica 7.950 poginulih i streljanih smatra se jednim od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata. Među stradalima na tom mestu je i čuveni srpski slikar Sava Šumanović. 

Liturgiju i parastos žrtvama služio je Savo Rakita protojerej stavrofor uz sasluženje sveštenika i nakon toga se obratio okupljenom narodu podsetivši se velikog staradanja koje se odigralo pored starog pravoslavnog groblja gde je kasnije podignut memorijalni kompleks Spomen-groblje. 

U ime Grada Sremska Mitrovica vence su položili Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport i Dejan Umetić direktor Istorijskog arhiva „Srem” i odali počast tragično stradalim žrtvama.

Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport rekao je tom prilikom: „Kažu da je sećanje vid nade, ko ima nade za budućnost vraća se u prošlost, zbog te prošlosti, zbog tih nedužnih ljudi, žrtava koje su ovde poginule, u našem gradu Sremska Mitrovica, zbog sećanja i pomena na njih mi smo danas ovde. Ovde smo iz razloga da se neke stvari ne zaborave jer ovo je hipoteka prošlosti i zalog budućnosti za sve one generacije koje dolaze. Ove godine smo to morali raditi zbog opštedruštvene situacije u nešto smanjenom obimu ali smo ipak to obeležili, iskoristio bih priliku da se zahvalim svim ovim ljudima koji su danas došli i koji se sećaju i ne zaboravljaju neke stvari.”

Vence su na spomenik stradalima položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije i mesnih udruženja boraca Laćarak, Martinici, Divoš.

Organizatori su: Istorijski arhiv „Srem”, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Srpska pravoslavna crkvena opština Sremska Mitrovica i Centar za kulturu „Sirmiumart”, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *