SPOMENIK KRALJU PETRU PRVOM OTKRIVEN ISPRED DOMA VOJSKE

Gradske vesti

Sremska Mitrovica dobila je još jedan spomenik. Spomen-bistu kralju Petru Prvom Oslobodiocu svečano je otkrio prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević na platou ispred nekadašnjeg Doma Vojske Srbije.

Prestolonaslednik zahvalio se svim učesnicima ove akcije i podsetio da je upravo na dan 21. septembra Petar Karađorđević zvanično krunisan.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuo je novinar Stevo Lapčević, uz blagoslov njegovog brata jereja Miljana Lapčevića i ubzo je inicijativu podržalo Udruženje Kraljevina Srbija i Udruženje „Kulturni klub Crnjanski“.

Odlukom Skupštine grada, bista je postavljena na plato ispred Doma Vojske jer se taj prostor se nalazi na kraju Ulice Kralja Petra, a biće rekonstruisan u skorije vreme. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnica Svetlana Milovanović, njen zamenik Petar Samardžić, kao i predsednik Skupštine Ilija Nedić.

Bista je postavljena zahvaljujući dobrovoljnim prilozima građana kroz Akciju „Petrovih 800”. Sakupljeno je 8.000 evra, učestvovalo je nekoliko stotina ljudi iz Srbije i inostranstva, dok je bista, otisak, poklon vajarke Drinke Radovanović iz Beograda. Spomenik je osveštao njegovo preosveštenstvo vladika sremski Vasilije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *