LOKALNA SAMOUPRAVA POMAŽE UGOSTITELJE

Gradske vesti

Lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica donela je niz mera koje za cilj imaju pomoć  svim ugostiteljskim subjektima pogođenim situacijom usled širenja virusa Kovid 19. Ugostiteljski objekti, sale za proslave, kafići, hamburgerije i svi ostali subjekti koji obavljaju slične delatnosti dobiće pomoć Grada Sremska Mitrovica. U gradskom budžetu za narednu godinu biće opredeljen značajan deo finansijskih sredstava za pomoć ugostiteljskom sektoru, kao mera ublažavanja ekonomskih posledica nastalih zbog pandemija virusa Kovid 19. Reč je o nizu ekonomskih i tehničkih mera koje za cilj imaju oporavak ugostiteljskog sektora.

-Planira se jednokratna finansijska pomoć svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, u zavisnosti od veličine objekata, od kvadrature, obima poslovanja, kategorije, lokacije i ostalih kriterijuma. Ova mera se ne odnosi samo na kafiće i restorane, hamburgerije, nego i na sale za proslave, tzv. svečane sale koje su možda pretrpele najveći gubitak jer tokom čitave godine nisu mogli normalno da posluju i da obavljaju svoju delatnost. Takođe svi ugostiteljski objekti počevši od prvog aprila ove godine, pa do prvog aprila 2021. godine biće oslobođeni plaćanja zakupa za zauzimanje javne površine za postavljanje bašta, to se odnosi na letnje bašte i na bašte zatvorenog tipa, tzv. zimske bašte, što će im obezbediti značajne uštede u poslovanju. Takođe planira se subvencionisanje opremanja zimskih bašta, svi oni ugostitelji koji žele da u sklopu svojih objekata montiraju, postave zimsku baštu od lokalne samouprave dobiće sredstva za izgradnju, opremanje, adaptaciju ovakvih prostora, naravno svi oni koji ispunjavaju propisane uslove. Planira se subvencionisanje kamata na kratkoročne kredite za sve preduzetnike i male privrednike koji se bave i proizvodnom, i uslužnom, i ugostiteljskom delatnošću, čak i smeštajni ugostiteljski objekti mogu da koriste ovu subvenciju, to je mera koju smo realizovali vrlo uspešno i 2020. godine, planiramo da je ponovimo i tokom sledeće godine – rekao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Osim novih mera pomoći mitrovačkim ugostiteljima Grad Sremska Mitrovica će i u narednom periodu nastaviti distribuciju dezinfekcionih sredstava, zaštitnih maski i opreme koja se koristi u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Iz lokalne samouprave Grada ovim putem pozivaju sve vlasnike ugostiteljskih objekata, ali i goste lokala da poštuju sve propisane preventivne mere bezbednosti kako bi svi zajedno doprineli sprečavanju širenja epidemije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *