OBELEŽEN VEK OD ROĐENJA BOŠKA PALKOVLJEVIĆA PINKIJA

Gradske vesti

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice i njen zamenik Petar Samardžić u znak sećanja na narodnog heroja, Boška Palkovljevića Pinkija posetili su njegovu rodnu kuću u Manđelosu.

Obeležavajući sto godina od rođenja ovog narodnog heroja čije ime i danas  nosi jedna osnovna škola u Sremskoj Mitrovici, predstavnici lokalne samouprave položili su cveće na Pinkijevu rodnu kuću.

Boško Palkovljević Pinki bio je narodni heroj i veliki antifašista Srbije, koji se među prvima priključio Pokretu otpora i stavio se u odbranu naroda. Već 1941. godine u avgustu postaje zamenik komandanta Fruškogorskog partizanskog odreda, a njegove akcije vrlo brzo su se pročule po Sremu i herojski podvizi koje je on za to kratko vreme 1941. i 1942. godine napravio, zaista su  ušli u legendu. Bio je veliki dverzant i učestvovao u najpoznatijim diverzantskim akcijama sprovedenim u Sremu. Vrlo brzo na početku rata, njegovo ponašanje, njegovo junaštvo privuklo je velik broj Sremaca da se priključe Pokretu otpora, partizanskim jedinicama i da se suprotstave ustaškoj najezdi i njihovim haranjima i zlodelima po Sremu.

-Rekao bih da je njegovo najveće herojsko delo bilo kada je spasavao narod Male Remete koji je bežeći ispred fašista koji su upali u selo, narod, zbeg, žena i deca povlačili su se prema šumi, Boško Palkovljević Pinki je ostao iza njih, pucao na fašiste i samim tim zaštitio tu nejač i na tom mesto i poginuo. Poginuo je na Širokim ledinama iznad Male Remete i tu je sahranjen. Mislim da junaštvo Boška Palkovljevića Pinkija zaslužuje da mu se oda pošta i da se sećamo njega – izjavio je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Pinkijeva rodna kuća je pod zaštitom države i naredne godine će biti renovirana. Kako je danas najavljeno, istovremeno će biti otvorena spomen-soba na ovog i druge heroje iz tog perioda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *