U TOKU ČETVRTA KONFERENCIJA „BUDUĆNOST I KOMUNIKACIJA“

Kultura

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas se saopštenjem obratila učesnicima i organizatorima četvrte evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima „Budućnost i komunikacija“, koja se 26. i 27. novembra onlajn održava u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

Ovogodišnja konferencija je ujedno i deveti događaj u nizu ove komunikacione platforme, koja na poseban način definiše temu prošlosti i umetničkog stvaralaštva i posmatra inspiraciju kao fenomen koji formira i menja društvo.

Pozdravljajući učesnike i organizatore konferencije iz „Heror Media Pont“-a, Dragana Milošević je istakla da je Pokrajinski sekrtarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u prethodnih nekoliko godina dao snažnu i kontinuiranu podršku održavanju ovih skupova i dodala da će i nadalje to činiti sa ciljem da se o manjinskim medijima, kao jednom od jedinstvenih pozitivnih doprinosa njihovom očuvanju, razvoju i daljem napredovanju – što više govori.

„U ovoj godini, kada smo zbog pandemije kovida 19, sprečeni da se suočimo u otvorenom diskursu, moja je dužnost i obaveza kao resornog sekretara da naglasim da ćemo mi, kao i do sada, biti pouzdani patneri u svim segmentima očuvanja tradicionalnih vrednosti manjinskih medija“, istakla je Miloševićeva.

Govoreći da je ovogodišnja konferencija okupila stručna lica iz sveta medija i kulture, ona je rekla da je posebno raduje što se deo ovogodišnje teme odnosi i na verske medije i istakla da i verski mediji u svom radu doprinose u kreiranju svesti naših građana.

„Iskoristiću priliku da vas podsetim“, naglasila je sekretar Milošević, „da je Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata u kontinuitetu svake godine za sufinansiranje 22 lista čiji su osnivači su nacionalni saveti izdvojila u 2018. godini 275 miliona dinara, da bi se taj iznos tokom naredne dve godine povećao za pet odsto“.

Ono što nas izdvaja, kako je istakla, u modelima informisanja na jezicima nacionalnih zajednica koji rade u Republici Srbiji, pa sam tim i Vojvodini, jeste najpozitivniji od svih modela podrške, u koji su uključeni i verski mediji i navela da se ta podrška od više od milion dinara u prethodne tri godine odnosi za Radio Besedu, Radio Blagovesnik, Radio Srpski sion i Radio Mariju.

Na kraju, sekretar Dragana Milošević je rekla da je ovo ujedno i prilika da se ne zaboravi da je aktuelna Pokrajinska vlada, na šta je izuzetno ponosna, pokrenula i završila zgradu Radio-televizije Vojvodine, kao pokrajinskog javnog servisa sa potpuno opremljenim studijima za deset manjinskih zajednica, dok će se radijski programi emitovati na 16 jezika, što u multinacionalnoj regiji kao što je Vojvodina, naglasila je, smatramo svojevrsnim bogatstvom i privilegijom, koja se mora negovati i čuvati za buduća pokolenja.

U ime Grada Novog Sada pozdravne reči uputio je član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, ističući važnost održavanja ovakvih skupova, koji u vremenima koja su nas zadesila podsećaju na važnost događaja koji se bave komunikacijom, manjinskim i lokalnim medijima.

Po rečima direktorke „Heror Media Pont“-a Nataše Heror savremene koprodukcije različitih medijskih formata takođe će biti predstvljene na ovogodišnjoj video konferenciji, kao rezultat različitih događaja, kao i naučno viđenje stanja manjinskih prava putem medija.

Kako je navela, poseban akcenat je stavljen i na verske medije, čiji rad i doprinos manjinskim zajednicama će biti posebno elaboriran.

Ovogodišnja dvodnevna konferencija okupila je veliki broj stručnih lica iz naše zemlje i inostranstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *