IZGRADNJOM AUTO PUTEVA GRADI SE JAČA SRBIJA

Gradske vesti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem radove na deonici Kuzmin – Sremska Rača, u okviru izgradnje auto puta Beograd – Sarajevo.

Brnabić je tom prilikom rekla da gradeći auto puteve, gradimo jaču Srbiju i navela da je izvođač, turska firma „Tašjapi“ obećala da će radovi na auto putu Kuzmin – Sremska Rača biti završeni do kraja 2022. godine.

Ona je dodala da će novi most na Savi u okviru tog auto puta biti gotov do oktobra 2022.

-Došla sam da vidim kako napreduju radovi. Izuzetno je važno da u ovako teškim okolnostima u kojima živimo da nastavimo da gradimo i realizujemo ovakve projekte, kao i da nastavimo kao Vlada da imamo što efikasniju implementaciju programa „Srbija 2025” – naglasila je ona.

Premijerka je istakla i da je obećala građanima da će 2025. godine prosečna plata biti 900 evra, a penzija između 430 i 450 evra.

Gradnja autoputa Kuzmin – Sremska Rača je jedan od važnijih projekata u okviru programa „Srbija 2025”, navela je premijerka i dodala da je taj projekat vredan ukupno 250 miliona evra, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona evra.

Prema njenim rečima, paralelno će se projektovati druga deonica ka Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine, kako bi početkom 2023. godine mogla da krene izgradnja.

-Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji. Gradimo jaču Srbiju, a ovo je jedna od kockica u tom mozaiku koji se zove jača Srbija – poručila je Brnabić.

Brnabić je istakla da živimo u teškom vremenu zbog koronavirusa, ali da je uverena da ćemo izaći još jači iz 2020. godine, kao i da ćemo ići napred u narednim godinama.

Brnabić i Momirović su prvo posetili gradilišni kamp turskog izvođača „Tašjapi“ kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači.

Ukupna dužina mosta je 1.310 metara, i sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je približno dve milijarde evra.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrednost investicije je 220 miliona evra.

Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača – Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procenjena vrednost radova je približno 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Autoput Beograd – Sarajevo će biti prvi autoput između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *