Brnabić najavila skoro usvajanje Akcionog plana za Medijsku strategiju

Uncategorized

Članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Medisjsku strategiju predali su taj dokument premijerki Ani Brnabić, koji će, kako su najavile predsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, biti usvojen u najkraćem roku.

Članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine (Medijska strategija) predali su juče na sastanku Akcioni plan predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić.

Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakle su u razgovoru sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja iz Radne grupe da će Akcioni plan biti usvojen na sednici Vlade Srbije u najkraćem roku.

Kako se navodi u saopštenju Vade Srbije premijerka je naglasila da sada predstoji rad na primeni ovog akcionog plana, i dodala da je cilj Vlade da implementacijom Medijske strategije i izradom seta novih medijskih zakona rukovodi nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Ona je ukazala na to da je plan da se formira Radna grupa koja će raditi na implementaciji Akcionog plana za Medijsku strategiju i na setu novih medijskih zakona, a koju će činiti predstavnici države i medijskih i novinarskih udruženja, u sličnom formatu kao i do sada.

U Radnoj grupi za izradu Akcionog plana za Medijsku strategiju je i Maja Rakovic, predsednica Udruženja RAB Srbija.

Predsednica Vlade je istakla da je veoma važno to što je nova ministarka kulture i informisanja Maja Gojković povukla sve zahteve za vođenje procesa pred sudovima protiv medijskih kuća i novinara, a bilo ih je ukupno devet, kao i pet krivičnih prijava protiv medija.

Takođe, sa sajta Ministarstva skinuto je 10 saopštenja koje je i ministarka Gojković okarakterisala kao lični rat njenog prethodnika sa novinarima.

Brnabić je navela da je, pored Medijske strategije, druga važna tema bezbednost novinara i da je ideja da se formira nova Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara.

Prema njenim rečima, Radnu grupu bi činili predstavnici nadležnih državnih organa, medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici partnera iz međunarodnih organizacija – Misija OEBS u Srbiji, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Fondacija Konrad Adenauer i Ambasada Norveške.

Bezbednost novinara je crvena linija, Vlada Srbije neće tolerisati nikakve pretnje, a posebno fizičko ugrožavanje novinara, poručila je premijerka.

Ona je predočila da je već održala sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i ombudsmanom u vezi sa bezbednošću novinara i da joj je namera da se jednom mesečno sastaje sa potpredsednicom i ministarkom Gojković i razgovara o konkretnim slučajevima kako se ništa više ne bi prepuštalo slučaju i kako bi se reagovalo na vreme.

Gojković je naglasila da je vraćanje pitanja važnih za medije matičnoj kući, Ministarstvu kulture i informisanja, ujedno i velika odgovornost i da predstoji mnogo posla, istakavši da su mediji jedan od stubova demokratije naše države i da zajedno može dosta da se uradi.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Ambasade Kraljevine Norveške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *