ZAVRŠEN PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJA – MAĐARSKA „RAZNOBOJNA SARADNJA“

Zabava

U Medija centru Vojvodine održana je završna onlajn konferencija povodom finalizacije Interreg IPA projekta prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije.

„Raznobojna saradnja” je jedan od pet strateških projekata, vredan 3,7 miliona evra, usmeren na unapređenje kulturnog turizma u pograničnom području. Evropske unija donirala je 80 odsto sredstava, čime su izgrađeni Mađarski kulturni centar na Paliću i Srpski kulturni centar u Morahalomu.

Otvarajući konferenciju, pomoćnica sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosova Enderić ukazala je na važnost svih prekograničnih projekata koje naša zemlja, a posebno Pokrajina Vojvodina, ostvaruje sa susednom Republikom Mađarskom.

„Evropska unija je sufinansiranjem ovog projekta osnažila naše napore da kroz proces teritorijalne i društvene kohezije uklonimo kulturnu distancu, izolovanost i perifernost ovog pograničnog područja, a efekti će biti višestruki”, poručila je Enderićeva.

Ona je naglasila da je finalizacija projekta značajan korak u osnaživanju veza u tom području i negovanju dobrih odnosa u ovom delu Evrope, te izuzetna prilika da se kulturni i turistički život građana učini što sadržajnijim i bogatijim.

Direktorka Evroregionalne razvojne agencije DKMT Ana Ester Čokaši zahvalila je na izuzetnoj saradnji i kooperativnosti svih partnera tokom trajanja projekta.

„Nadamo se da će po završetku panedemije virusa kovid 19 kulturni centri na Paliću i u Morahalumu nastaviti da okupljaju i ujedinjuju dva naroda, putem brojnih kulturnih, pozorišnih, gastronomskih i književnih sadržaja“, istakla je Čokašijeva i najavila zajedničke vinske i gastronomske ponude dve različite tradicije u cilju bolje promocije turističkih potecijala u ovoj pograničnoj oblasti.

Konferenciji su prisustvovali i ostali predstavnici projektnih partnera: Agneš Tot Grof iz Udruženja za mlade „Jedan za drugog“ (Morahalom), projekt menadžer iz Subotice Timea Horvat i načelnica Gradske uprave za kulturu Novog Sada Zorica Šijak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *