SASTANAK NA TEMU DUALNOG OBRAZOVANJA

Gradske vesti

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić boravila je u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici, gde je sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović prisustvovala sastanku svih direktora srednjih škola u Sremskom okrugu. Tema sastanka bila je unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u skladu sa potrebama privrede.

Srednje škola u Sremskoj Mitrovici bile su pioniri u uvođenju modela dualnog obrazovanja tj. učenja kroz praktičan rad. Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da dualno obrazovanje omogućava učenicima da steknu još bolja praktična znanja, iskustva i da lakše mogu da odgovore zahtevima privrede, a i privrednici mogu da steknu uvid u učenička znanja i da ih kasnije zaposle. Od pet srednjih škola na teritoriji grada, tri škole su u sistemu dualnog obrazovanja. To su Srednja tehnička škola „Nikola Tesla“, Prehrambeno šumarska i hemijska škola i Ekonomska škola „9. maj“.

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete istakla je važnost dualnog obrazovanja i izrazila zadovoljstvo što je dosta srednjih škola u Sremu uključeno u dualni model obrazovanja.

– Za četiri godine imamo čak 10.000 učenika koji su se dobrovoljno opredelili za ovaj model, imamo preko 900 kompanija, neke su u procesu akreditacije, neke su već akreditovane i preko 120 škola. Ako govorimo o jednom modelu koji donosi ono što je potrebno za 21. vek, a to je razvijenost komeptencija, odnosno sublimacija znanja, veština, sposobnosti i stavova, da bi mladi ljudi bili odmah zapošljavani nakon željenog nivoa školovanja, to govori o tome da su svi mladi iz Sremskog okruga prepoznali benefite ovog modela realizacije nastave – izjavila je Grujić.

Na današnjem skupu stručna javnost je informisana o prednostima dualnog obrazovanja, dosadašnjim iskustvima i primerima dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019. godine. Današnji sastanak najviše je bio usmeren na postizanje dogovora o kvalitetnom planu upisa za školsku 2021/2022. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *