PRAVO NA UPOTREBU MATERNJEG JEZIKA JEDNO JE OD OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA DANAŠNJICE

Obrazovanje

Pravo na upotrebu maternjeg jezika jedno je od osnovnih ljudskih prava današnjice. Upravo jezici čine kulturu svakog naroda jedinstvenom, a maternji jezik temelj je kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja različitosti, tolerancije i međusobnog razumevanja.

Značaj 21. februara, dana kada se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika, naizraženiji je u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, gde je jedna od najvažnijih njenih tekovina jezička šarolikost koja se posvećeno čuva i koja nas motiviše na dalje zbližavanje i bolje upoznavanje. Pokrajina je uvek negovala jezičku i kulturnu raznolikost, podsticala multilingvizam i jačala svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Konkretno, Vojvodina jeste prostor gde više od dvadeset pet različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica koristi svoje maternje jezike u svakodnevnoj komunikaciji, a pored srpskog jezika u službenoj upotrebi je još devet manjinskih jezika: bugarski, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki jezik.

Pokrajinska vlada dosledno se i predano bavi unapređivanjem i zaštitom višejezičnosti u pokrajini, u saradnji s nacionalnim savetima nacionalnih manjina i lokalnim samoupravama. Negovanje različitih maternjih jezika, svesti o jezičkim i kulturnim tradicijama, dijalogu, uzajamnom razumevanju i solidarnosti jeste naš dugoročni cilj i suština zajedničkog života u Vojvodini.

Jedan jezik može da opstane samo ako se s ljubavlju prenosi najmlađima, s kolena na koleno, ako ima institucionalnu podršku, ako se neguje u školama – onako kako to činimo u našoj pokrajini.

Imajući u vidu tužnu činjenicu da u svetu, iz godine u godinu, nestaju celi jezici i da do kraja ovog stoleća mnogi mogu sasvim da se ugase, iskazujem nadu da ćemo na našem životnom prostoru sačuvati svaki jezik bez obzira na to koliko će on u budućnosti imati govornika, saopštio je pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *