ZATVARANJE ZA VIKEND UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I TRŽNIH CENTARA

Gradske vesti

Edipemiolog i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon saopštio je danas da je to telo odlučilo da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati u ponedeljak ujutru.

Kon je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba naveo da za predstojeći vikend na skijalištima na planinama neće raditi praktično ništa, to jest ni kafići ni prodavnice.
Što se tiče ostalog dela Srbije, u subotu će sve raditi do podneva, zbog Zadušnica, a posle 12 časova do ponedeljka u 6 časova radiće samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe, objasnio je on.

Takođe, kako je preneo, doneta je odluka da od ponedeljka srednje škole prelaze na onlajn nastavu, najavivši da će sledeći sastanak Kriznog štaba biti održan u utorak.

On je, odgovarajući na pitanje o tome da li pogoršanje epidemiološke situacije može da utiče na tok vakcinacije, istakao da nema razloga da se ona ne nastavi, poručivši da je to trenutno najvažnija preventivna mera.
Samo je vakcina barijera koja može zaustaviti širenje virusa, naglasio je Kon, objasnivši da je imunitet koji se dobija vakcinacijom veći i od onog koji se stvara kod lica koja su preležala COVID-19.

Prema njegovim rečima, asimptomatski oboleli nemaju krajnji imunitet zbog čega se posebno za rizične grupe preporučuje vakcinacija.
Kon je ukazao na to da ulazimo u sledeću fazu imunizacije i da će sve više građana biti pozivano na vakcinaciju.

On je, takođe, objasnio da će pozorišta moći da rade do 21 čas, da će zakazani sportski događaji moći da se održe bez publike, a budući da pijace spadaju u oblast prehrane i one će moći da rade.

U ponedeljak, kako je najavio, sve će ponovo raditi uobičajeno, do utorka kada Krizni štab bude sagledao nove brojke i odlučio šta će se raditi dalje.
Kon je izrazio uverenje da će ove mere, iako nisu dovoljne, dati efekat, naglasivši da drugog načina koji je prihvatljiv za ceo Krizni štab nema.

Ovo je medicinski deo prihvatio kao crvenu liniju. Nastavićemo dalje da se borimo da bude što manje kontakata i da što više utičemo na smanjenje mogućosti zaražavanja, naglasio je Kon.

Prema njegovim rečima, postojeće mere, kao što je zabrana javnog okupljanja, su i dalje na snazi, ali se nedovoljno sprovodi kontrola.

On je, govoreći o dostizanju kolektivnog imuniteta, objasnio da se to može obezbediti imunizovanjem više od 80 odsto stanovništva, što je pet miliona ljudi u našem slučaju.

Kon je istakao da neće doći do brzog pada broj novozaraženih sa ovakvim merama, ali da, uz masovnu vakcinaciju, to može značajno da se ubrza, poručiši da što pre treba da se vakciniše svako ko želi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *