DRAGANA MILOŠEVIĆ: KULTURA JE ŽENSKOG RODA, KAO I NAUKA, POLITIKA, VOLJA, SNAGA I ODLUČNOST

Reportaže

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obratila se danas na onlajn konferenciji pod nazivom „Kultura je ženskog roda“, koja je organizovana povodom Međunarodnog dana žena – 8. marta.

Konferenciju o položaju, značaju i ulozi žena i ženskih tema u procesima u kulturi podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa kompanijom „Color Media Communications“, a zvanično ju je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Čestitajući svim damama Dan žena, sekretar Dragana Milošević je u uvodnom delu istakla da su to sve one žene koje su stub porodice i koje su svojim životima kroz radni vek pokazale istrajnost, upornost i izdržljivost za primer svima.

„Zahvaljujem Ministarstvu kulture i informisanja i kompaniji „Color Media Communications“ što su na ovaj način skrenuli pažnju na bitnost postojanja žena danas u društvu“, istakla je Miloševićeva i dodala da kultura jeste ženskog roda, kao što su i reči nauka, umetnost, politika, volja, snaga, odlučnost. Kako je navela, i sama činjenica da ceo resor kulture na republičkom i pokrajinskom nivou vode žene jeste jedan od primera da se ta energija širi i u sve domene kulture, a naša država prednjači u rodnoj ravnopravnosti.

Ona je podsetila na to da su brojne žene na rukovodećim položajima u kulturi i da se njihova reč sluša pošto su donosioci odluka.

Resorni sekretar Dragana Milošević istakla je da je Pokrajinska vlada osnivač 12 institucija kulture u AP Vojvodini, te da su na čelu četiri ustanove žene. One vode Muzej Vojvodine, kao krovnu muzejsku instituciju u Pokrajini, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

„Važno je da ne zaboravimo da su žene imale i važne istorijske uloge u našem političkom životu i te davne 1918. godine, kada su imale pravo glasa na Skupštini o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji“, rekla je Dragana Milošević i naglasila da je kroz celu našu istoriju broj žena u umetnosti, kulturi, književnosti i slikarstvu bio impozantan. Prema njenim rečima, glavni zadatak i cilj jeste njihovo osnaživanje, naročito kada je tema seksualnog zlostavljanja u pitanju, jer im je tada potrebna snaga da odbrane svoj integritet.

Na kraju svog izlaganja, Miloševićeva je dodala i to da je budžet resornog sekretarijata rodno odgovoran i da se i na taj način podržavaju projekti u kulturi koji podstiču žensko preduzetništvo, što je jedan od načina da se žene što više motivišu u svojim ambicijama da bi i nadalje ostale svetao primer napretka, snage i izdržljivosti.

Čestitajući Dan žena, ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković podsetila je da su nam brojne dame iz naše istorije, poput Nadežde Petrović, Isidore Sekulić, Olje Ivanjicki i mnogih drugih, pokazale kako se pomeraju granice.

Gojkovićeva je ovom prilikom istakla da je u pripremi i novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će posebno apostrofirati zastupljenost žena u kulturi, koja danas nije mala, što je veoma ohrabrujuća činjenica.

U uvodnom obraćanju govorila je i Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji.

U okviru tri panel-diskusije eminentni stručnjaci izneli su svoje stavove o položaju žena u oblasti kulture u svetu i kod nas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *