SVETSKI DAN BUBREGA OBELEŽEN POD SLOGANOM „ŽIVETI DOBRO SA BUBREŽNOM BOLEŠĆU“

Zdravlje

U odeljenju dijalize mitrovačke Opšte bolnice danas je obeležen 11.mart, Svetski dan bubrega, pod sloganom „Živeti dobro sa bubrežnom bolešću“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 10 odsto odrasle populacije danas boluje od nekog oblika bubrežne bolesti, te je neophodno ulagati dodatne napore u radu na prevenciji i ranom otkrivanju, jer se mnoge bolesti jedino tako mogu uspešno lečiti.

U našoj zemlji, zbog bolesti bubrega lekarima opšte prakse javi se godišnje, u proseku, 22.000 osoba, a bolnički se leči njih 15.000, dok bitku sa bolestima bubrega izgubi blizu 1.650 ljudi. Ukoliko se bolest ne otkrije na vreme i pređe u terminalno stanje, sprovodi se terapija hemodijalize ili se bubreg transplantira.

Simptomi koji mogu ukazati na bolesti bubrega, najčešće su: poremećaj pri mokrenju, otežano i bolno mokrenje, bol u predelu bubrega, vrtoglavica, malaksalost, gubitak apetita, a načini na koje možemo sprečiti bolest su fizička aktivnost, unos tečnosti, redovna kontrola krvnog pritiska, zdrava ishrana, izbegavanje alkohola i duvana.

– Danas obeležavamo naš dan u nešto izmenjenim uslovima zbog epidemije korona virusom i odlučili smo da u odeljenju dijalize naše bolnice podelimo zaštitne maske svim pacijentima, kao i časopise i uputstva za dijalizu, naročito ona koja se tiču ishrane i venskog pristupa dijalizi – rekla je Violeta Srbljanin, zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica i medicinska sestra u ovom odeljenju i dodala da zahvaljujući mobilnoj telefoniji, u ovim teškom vremenu uspevamo da prebrodimo krizu i budemo u stalnom kontaktu sa našim dragim prijateljima iz zemalja u regionu.

Udruženje je posebno zahvalno osoblju odeljenja dijalize za mukotrpan i nesebičan rad sa povećanim brojem pacijenata koji se dijaliziraju.

Obeležavanju Svetskog dana bubrega prisustvovala je i glavna sestra mitrovačke Opšte bolnice Gordana Pavlović, istakavši tom prilikom da bolnica pruža maksimalnu pomoć i podršku kako onima koji se ovde dijaliziraju (a to su pacijenti iz celog Srema), tako i lekarima i medicinskim sestrama, koji su u ovo vreme epidemije na tri fronta – i u crvenoj zoni, i u zelenoj zoni i u redovnom radu sa pacijentima na svom odeljenju.

– Ono što kao ustanova planiramo da uradimo, jeste pomoć u vidu kontinuirane medicinske edukacije za zaposlene, upućivanje na stručne simpozijume i seminare, nabavke neophodne savremene opreme i aparata, ali isto tako i povećanje broja stručnog kadra svih profila – izjavila je Gordana Pavlović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *