MIROVIĆ: POKRAJINSKA VLADA PODRŽAĆE OBJAVLJIVANJE SABRANIH DELA AKADEMIKA DEJANA MEDAKOVIĆA

Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa glavnim i odgovornim urednikom Izdavačke kuće „Prometej“ Zoranom Kolundžijom i Pavlom Medakovićem povodom objavljivanja Sabranih dela akademika Dejana Medakovića.

„Jedini način da omeđimo našu kulturnu baštinu, koju je akademik Medaković otkrivao za mnoge generacije, ponekad i u teškim vremenima, jeste da objavljivanjem Sabranih dela ukažemo na njegov značaj za našu celokupnu kulturu. Očekujem da Izdavačka kuća Prometej u toku ove godine završi ovaj obiman posao i time još jednom podseti našu javnost na akademika Medakovića i njegovo delo“, kazao je predsednik Mirović.

Prema rečima direktora „Prometeja“ Zorana Kolundžije, akademik Dejan Medaković izneo je našu istoriju umetnosti na evropsku scenu.

Akademik Dejan Medaković rođen je 7. jula 1922. godine u Zagrebu, a preminuo je 1. jula 2008. godine u Beogradu. Bio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, istoričar umetnosti, pesnik i književnik, koji je ostavio dubok trag u srpskoj nauci i kulturi. Među njegovim najpoznačajnijim delima su „Efemeris“, „Srbi u Beču“, „Putevi srpskog baroka“, „Fruškogorski manastiri“…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *