PODSTICAJ POKRAJINE VREDAN 23 MILIONA DINARA ZA OBRAZOVANJE POLJOPRIVREDNE STRUKE

Poljoprivreda

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas 12 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava koji su ostvarili to pravo u okviru konkursa čija je ukupna vrednost 23 miliona dinara, i čiji je cilj unapređivanje obrazovanja učenika i studenata poljoprivredne struke u našoj pokrajini.

Sekretar Božić je podsetio na značaj Konkursa za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kojim raspolažu naučnoistraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale škole koje obrazuju kadar u oblasti poljoprivrede, a za koji je resorni sekretarijat namenio finansijska sredstva radi unapređivanja nastave i što boljih uslova za primenu stečenih znanja u praksi.

„Pre svega, vi ste predstavnici institucija čiji je cilj obrazovanje novih kadrova u poljoprivredi i Pokrajinski sekretarijat će vas apsolutno podržati u daljim aktivnostima. Predmet konkursa je upravo dodela sredstava za nabavku nove opreme i poljoprivredne mehanizacije, koja će doprineti boljem obrazovanju i sticanju novih znanja u srednjim poljoprivrednim školama i na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu“, naglasio je sekretar Božić.

On je dodao i da je svih 11 srednjih škola koje su konkurisale ovoga puta dobilo sredstva, kao i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Najveće interesovanje je vladalo za nabavku pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije. Sredstva su opredeljena srednjim stručnim školama u Zrenjaninu, Kanjiži, Somboru, Futogu, Pančevu, Bačkoj Topoli, Baču, Rumi, Irigu, Kuli i Vršcu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica istakao je da je ova visokoobrazovna ustanova na konkursu dobila sredstva u visini od tri miliona dinara, što će iskoristiti za nabavku traktora.

„Ovo je treći traktor koji Poljoprivredni fakultet nabavlja na osnovu podrške Pokrajinske vlade. Ova podrška nam je izuzetno važna jer na taj način omogućavamo da naši studenti imaju najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, a sa druge strane, sa ovim traktorom koji ćemo koristiti za intenzivnu voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, biće moguća obrada površina koje Fakultet koristi po osnovu zakupa, što će kroz spoj nauke i prakse obezbediti našim studentima podizanje znanja na viši nivo“, naveo je dekan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *