SREMSKA MITROVICA PREDNJAČI PO POVRATKU MLADIH LJUDI, PORUČIO MINISTAR DMITROVIĆ

Gradske vesti

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović razgovarao je danas sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović o demografskim problemima ove lokalne samouprave. U razgovoru je zaključeno da će se Sremska Mitrovica u narednih nekoliko godina fokusirati na izgradnju vrtića i u okolnim selima.

Sremska Mitrovica beleži privredni rast i napredak na svim poljima, pre svega u smanjenju broja nezaposlenih, a taj procenat je sada ispod četiri odsto. Ovaj grad prednjači u Srbiji i kada je reč o povratku mladih ljudi.

Dmitrović je, u skladu sa tim, obišao poljoprivredno gazdinstvo Marte i Ivana Stojnića u Martincima, koji su život u Novom Sadu zamenili poljoprivredom. Primarna proizvodnja gazdinstva je uzgoj povrća u plastenicima, a bave se i voćarstvom. Sve što proizvedu, sami prodaju, a planiraju širenje i proizvodnje i tržišta. Ova porodica je primer porodice kakva bi mogla da popravi našu demografsku sliku, a prilikom posete bilo je razgovora o problemima sa kojima se porodice sa više dece suočavaju, kao i o tome na koji način je moguće izdržavati višečlanu porodicu, i to na selu, plodovima sopstvenog rada

Ministar je poručio da je zajednička dužnost svih, kako u resornom ministarstvu i Vladi, tako i u lokalnoj samoupravi, da se mladima obezbede uslovi da razvijaju posao i kvalitetno žive od svog rada.

Milovanović je objasnila da lokalna samouprava nizom mera radi na tome da spreči odlazak iz sela u grad, kao i da podrži ostanak mladih ljudi na selu.

Stimulacije koje je država u tom smislu odobrila pre tri godine već donose konkretne rezultate, a značajnu pomoć razvoju daje i sprovođenje plana „Srbija 2025“, navela je ona i najavila da Grad planira da u svakom selu budu urađeni kanalizaciona mreža, putna infrastruktura i novi vrtići.

Prema njenim rečima, Sremska Mitrovica ima veliki broj uspešnih preduzeća, koje će Grad podsticati da rade na otvaranju „kompanijskih vrtića“ za decu svojih zaposlenih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *