EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA PUT KA DOBROBITI CELOG DRUŠTVA

Gradske vesti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović prisustvovala je danas završnom događaju projekta “Društveno-ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije”, uručivši tom prilikom sertifikate za 25 žena koje su pohađale obuke za radno osposobljavanje i izradu rukotvorina.
Mihajlović je istakla da nije bilo jednostavno pokrenuti projekat “Uposlimo 1.000 žena u seoskim područjima”, da je do sada zaposleno njih 766, te da je pandemija ostavila posledice ne samo na ekonomiju, već i na živote žena i čitavih porodica, ali i na nasilje nad ženama.
Prema njenim rečima, ekonomsko osnaživanje žena je pravi put za dobrobit žena, porodica i društva u celini, ali i jedan od ključnih faktora za borbu protiv nasilja nad ženama.
Kao rodno odgovorna vlada, radimo sa udruženjima žena na tome da zakoni koje donosimo stvore jednake uslove za uključivanje žena u sve sfere života. Naša želja je da zakonski rešimo da se više žena uposli i osnaži, poručila je Mihajlović.
Čestitam svim ženama na trudu i radu. Pozivam i danas sve društveno odgovorne kompanije i međunarodne partnere da podržimo žene da se obrazuju i rade i da se njihove rukotvorine koje dolaze iz Srbije nađu svuda u svetu. Možda da i ovaj prostor u Palati Srbija više ukrasimo rukotvorinama naših žena i da dođemo do broja od 1.000 uposlenih, istakla je ona.
Predsednica udruženja „Etno-mreža“ Violeta Jovanović istakla je da udruženje želi da pomogne ženama da usavrše tehniku, a njihovi proizvodi dostignu visok kvalitet i budu spremni za plasman na tržište.
Dobra vest jeste da je u Ministarstvu spoljnih poslova počelo opremanje jedne prostorije po ugledu na Srpski salon u Nemanjinoj 11 i nadamo se da će to doprineti da rukotvorine postanu sve prisutniji poslovni i diplomatski poklon ambasadorima i drugim visokim zvaničnicima koji dolaze u Srbiju, rekla je Jovanović.
Događaju u Palati Srbija prisustvovali su i ambasadori Izraela i Belgije u Srbiji Jahel Vilan i Kun Adam, kao i zamenik ambasadora Kanade Brajan Ebel.
Adam je iskazao zahvalnost potpredsednici Vlade na posvećenosti i kontinuiranoj podršci „Etno-mreži“ i ženama na putu poboljšanja njihovog položaja u društvu.
On je čestitao dobitnicama sertifikata, izrazivši uverenje da će kvaliteti i veštine žena u Srbiji pomoći u borbi protiv pandemije.
Vilan je rekao da promocijom rodne ravnopravnosti, osnaživanja žena, kao i čuvanja kulturnog nasleđa, Izrael nastavlja da podržava rad „Etno-mreže“.
Ebel je naveo da mu je drago što je njegova zemlja podržala ovaj projekat, s obzirom na to da su briga za žene i devojčice i bolji položaj u društvu deo politike Kanade.
On je čestitao ženama učesnicama projekta i iskazao im zahvalnost na tome što čuvaju kulturnu baštinu i učestvuju u programu ekonomskog osnaživanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *