U MUZEJU SREMA U TOKU JE IZLOŽBA „VREME MASKI – KOJA JE TVOJA?“

Kultura

U Muzeju Srema do petka, 2. aprila u toku je  izložba pod nazivom „Vreme maski – koja je tvoja?“. Ovo je šesta godina za redom da se u Sremskoj Mitrovici prezentuju radovi Salona 30×30 koji je projekat Milutina Mićića i Kulturnog centra Zrenjanina sa petnaestogodišnjom tradicijom. 

Kroz problemsko promišljanje stvarnosti umetnici su ovog puta dali odgovore na večita a opet nikad aktuelnija pitanja sa kojima svakodnevno komuniciramo na nekoliko nivoa: „Kako ti je kada moraš da nosiš masku? Kako ti je kada si prinuđen da menjaš maske? Da se prilagođavaš? Kako ti je kada nosiš masku koju ne voliš? Kada je nekreativna? Kad te predstavlja lažno? Zašto ljudi nose tuđe maske? Kakvih sve maski ima na ljudima? Kakav je danas odnos lažnih maski i autentičnih ljudi? Kakvi postajemo zbog maski…?“

Radovi odslikavaju mnoštvo i raznolikost pristupa temi od društveno kritičkih, preko metaforičkih, žovijalno eskapističkih, do gotovo indiferentno hladno dokumentarističkih.

Zajedničko svim radovima je da su propisanih dimenzija 30x30cm a zastupljene su slike u raznim tehnikama kao i grafike, fotografije i skulpture. Učesnici su umetnici iz Srbije i zemalja regiona – Hrvatska, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Slovenija.. Od konkursom odabranih sto pedeset  radova odabrana su tri čiji su autori nagrađeni: Dejan Trivunac, Jovan Blat i Aleksandar Siker.

Do sada je izložba prikazana u Zrenjaninu, Beogradu i Pančevu,  a nakon Sremske Mitrovice sledi i završna prezentacija ovogodišnjag Salona 30×30 u Kulturnom centru Novog Sada tokom aprila.

Izložba će u Muzeju Srema biti dostupna za pojedinačne posete, u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, radnim danima od 8 do 14h kao i vikendom od 9 do 15h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *