DRAGANA MILOŠEVIĆ OTVORILA „DANE LAZE KOSTIĆA“ I IZLOŽBU „ŠIDSKI PEJZAŽI SAVE ŠUMANOVIĆA“.

Kultura

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je putem video-linka svečano otvorila ovogodišnji programski deo Sajma knjiga „Dani Laze Kostića“ i virtuelnu izložbu „Šidski pejzaži Save Šumanovića“, koji se na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs održavaju od 24. do 26. marta.

– Novosadski sajam i ove godine će realizovati praznik lepe pisane reči, na jedan svojevrstan način, u skladu sa situacijom i propisanim merama za sprečavanje širenja zaraze virusom korona. Kao tradicionalan partner učestvujemo na ovoj sajamskoj manifestaciji. Pisana reč oplemenjuje dušu, kao i sama umetnost, a okosnicu ovogodišnjeg sajma čine dani našeg velikog pesnika Laze Kostića i pejzaži isto tako velikog Save Šumanovića, i to je dokaz našeg trajanja u čuvanju pisane reči, kulture i tradicije kroz vreme – naglasila je Dragana Milošević.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama svojim angažovanjem i ove godine unosi dar kulture u domove naših građana. Kako je navela, podrška ovom prazniku umetnosti kroz pisanu reč trajno je opredeljenje Sekretarijata, a posebno ove godine kada se u veoma teškim okolnostima ne sme odustati od borbe za očuvanje pravih vrednosti.

– Nephodno je da ovom prilikom istaknem i činjenicu da je 2021. godina – godina velikih jubileja naših kulturnih ustanova. Reč je o 160. sezoni Srpskog narodnog pozorišta i 60-godišnjici Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a obeležava se i stogodišnjica kolonizacije na teritoriji Vojvodine. Pokazali smo i dokazali, zajedničkim radom i voljom, da kulturu ne može ništa zaustaviti. Ona živi u nama i kroz nas, a svojim delima i čuvanjem od zaborava ostavljamo je u amanet novim generacijama – zaključila je u svom izlaganju Miloševićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *