MIROVIĆ OBIŠAO EKIPU FILMA „DRAVA SE NE PREDAJE“

Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je u Belegišu snimanju igrano-dokumentarnog filma „Drava se ne predaje“, reditelja Nikole Lorencina, baziranog na istinitom događaju iz istorijata rečne flotile u Drugom svetskom ratu.

Film po scenariju Dragana Spasojevića, u kojem glavnu ulogu tumače Lazar Đukić i Marija Bergam, govori o posadi kraljevskog ratnog broda „Drava“, koja je stradala u Aprilskom ratu 1941. godine pod komandom Aleksandra Berića.

– Poručnik Berić trajno je obeležio herojstvo svoje posade i naše vojske pokazavši svojom žrtvom ljubav prema otadžbini – izjavio je predsednik Mirović.

On je istakao da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava filmove koji se pre svega odnose na našu istoriju i tradiciju, jer se na taj način podsećamo na najveće ljude naše istorije i stvaramo uzore mladim generacijama.

– Aleksandar Berić dao je svoj život i zadužio naš narod hrabrim delom. Njegov čin živi i danas, a mi želimo ovim filmom da podsetimo na našeg velikog heroja i njegovu ličnu žrtvu – kazao je reditelj Nikola Lorencin.

Poručnik Berić komandovao je u Aprilskom ratu 1941. godine brodom „Drava“ i za šest dana uspeo je da nanese velike gubitke nacistima. Položio je svoj život 12. aprila ne želeći da se preda okupatoru zajedno sa svojom posadom.

Snimanje filma inicirala je Komanda rečne flotile, uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *