SVETSKI DAN ZDRAVLJA I OVE GODINE U ZNAKU PANDEMIJIE VIRUSA KORONA

Zdravlje

Već drugu godinu pažnja javnosti je, zbog pandemije korona virusa, fokusirana na pitanje zdravlja i mere koje doprinose njegovom očuvanju. U uslovima pandemije rastu rizici, a pravo na zdravlje dobija na značaju. Iz dana u dan raste broj obolelih i umrlih, bolnice se pune, lekari dele sudbinu svojih pacijenata, u mnogim slučajevima tragičnu, a zdravstvenom sistemu, kako nas u svojim apelima upozoravaju zvaničnici, preti kolaps.

U nekoliko navrata Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman je pozivao, pa i ovom prilikom poziva građane da se striktno pridržavaju svih protivepidemijskih mera, kako bi se sprečilo širenje korona virusa i smanjio pritisak na zaposlene u bolnicama. Javno zdravlje zavisi od mnoštva činilaca: kompetencija lekara, kapaciteta medicinskih ustanova, organizovanosti zdravstvenog sistema, integriteta stručnjaka, odgovornosti političke elite, ali i od ponašanja svakoga od nas. Pitanje naše odgovornosti prema vlastitom, kao i zdravlju naših kolega i sugrađana, nijednog se trenutka, po rečima prof. dr Zorana Pavlovića, pokrajinskog ombudsmana, ne bi smelo zanemariti i potceniti.

Pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno pravo zdravlje, jedno je od osnovnih ljudskih prava i ako ono nije na efikasan način zaštićeno građani ne mogu neometano uživati ni ostala prava i slobode, poput prava na život, rad i preduzetništvo, odnosno slobodu kretanja, okupljanja i udruživanja, itd. Aktualna pandemija ne dovodi u pitanje samo naše zdravlje, nego i našu ekonomsku egzistenciju, uobičajeni ritam i životni stil. Zdravlje se, stoga, ne može svesti samo na odsustvo bolesti, jer ono podrazumeva i odgovarajući standard života, bez koga nije moguć dostojanstven život.

Medijski opisi svakodnevice obiluju sumornim opisima stvarnosti u kojoj, po rečima prof. Pavlovića, postoje i ohrabrujući, pozitivni primeri. Jedan od tih primera se odnosi na dostupnost vakcina. U nabavci vakcina Srbija se snašla bolje od susednih zemalja, pa je svojim građanima omogućila i da biraju vakcinu kojom će se imunizovati. Pored ovog, učinjen je i važan iskorak u pravcu regionalne solidarnosti, jer je i građanima susednih država omogućeno da se, u nedostatku adekvatnih medicinskih preparata, vakcinišu u Srbiji. Pandemija je planetarni problem i u njenom se suzbijanju susedne zemlje moraju pomagati i preduzimati i zajedničke, koordinirane napore.

Od sredine prošlog veka 7. april se obeležava kao Svetski dan zdravlja, kako bi se pažnja svetske javnosti zadržala na najvažnijim globalnim zdravstvenim problemima. Nema sumnje da će pandemija korona virusa zaoštriti i postojećim problemima pridodati nove pretnje zdravlju. Razne epidemije, bioterorizam, bolesti koje se prenose hranom, klimatske promene, širenje endemskih bolesti, migracije i drugi izazovi zahtevaju efikasan odgovor. Možda u ovome trenutku nije poznat broj zemalja koje su u stanju da na gore pomenute pretnje pravovremeno odgovore, ali je poznato da efikasnost tog odgovora zavisi od partnerske globalne saradnje, deljenja resursa, većih izdvajanja za medicinska istraživanja, efikasnih i svima dostupnih medicinskih preparata, univerzalnog, kvalitetnog i pravičnog sistema zdravstvenog osiguranja, kao i od solidarnog i odgovornog građanskog držanja.

Kao institucija koja štiti prava i slobode građana, Pokrajinski ombudsman izražava nadu da će se, u doglednoj budućnosti, na internacionalnom nivou dosegnuti standardi i onaj nivo zdravlja koji će svakom stanovniku ove planete omogućiti kvalitetan i produktivan život.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *