DAN PLANETE ZEMLJE OBELEŽILA I ASOCIJACIJA UČENIČKIH PARLAMENATA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA GRADA SREMSKA MITROVICA

Obrazovanje

Dan planete Zemlje se obeležava, sada već tradicionalno, 22. aprila svake godine. Danas, svesni sve alarmantnije situacije, prvenstveno prouzrokovane industrijalizacijom, ljudi se sve više vraćaju prirodi, osnivajući mnogobrojna udruženja i organizacije sa ciljem da informišu pojedince o značaju čistije i zdravije planete.

Često zaboravimo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, vodu koju pijemo i koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja u kojem se danas nalazimo. Kako bismo dali svoj mali doprinos, Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola grada Sremska Mitrovica, uz podršku Grada i Gradske uprave za obrazovanje, a u saradnji sa JP “Vojvodina šume”, je u Specijalnom rezervatu prirode “Obedska bara” obeležila ovaj dan održavanjem radionica od strane Svetske fondacije za prirodu (WWF).

Osnovni cilj radionica bio jepodizanje svesti kod dece o načinu na koji možemo i trebamo da čuvamo našu životnu sredinu. U toku dana članovi WWF fondacije su održali predavanja, podelivši decu u grupe, te je svako od njih imao svoj zadatak, odnosno prezentaciju – kako nastaju meandri, kako sačuvati ugrožene biljne i životinjske vrste, kako upravljati i zaštititi ugroženo područje, kako postići harmoniju sa prirodom…

Obedska bara je specijalni rezervat prirode, pod posebnim je režimom zaštite kao područje od izuzetnog značaja za floru i faunu, te samim tim i najadekvatnije mesto u kome deca imaju direktan kontakt sa prirodom. Zbog svojih osobenosti je baš ona izabrana za održavanje radionica i obeležavanje ovog bitnog dana. Raznolikost biljnih i životinjiskih vrsta, nepregledno zelenilo i plavetno nebo, samo su deo onoga što će vas “kupiti” na prvi pogled, a ljubaznost domaćina još jedan je razlog da posetite ovaj biser prirode.

Samo na odgovoran način možemo da sačuvamo planetu Zemlju i za buduće generacije koje dolaze, jer danas ako delujemo lokalno i malo, sutra ćemo to pretvoriti u globalno i veliko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *