AKADEMIKU GORANU PETROVIĆU URUČENA NAGRADA „ZLATNA KNjIGA BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE“

Kultura

Biblioteka Matice srpske danas je proslavila svoj dan – kada je 1864, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod „Napredak“, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Na Dan Biblioteke, kao i prethodnih godina, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović uručio je nagradu „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“, koja je ove godine pripala poznatom srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću. Osim nagrade uručena je i zahvalnica Biblioteke Matice srpske direktoru Narodne biblioteke Srbije Vladimiru Pištalu, za dugogodišnju izuzetnu saradnju.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković čestitala je postojanje i trajanje od 157 godina prve javno-naučne biblioteke u Srba, koja od te davne 1864. godine do danas čuva i dopunjuje svoje publikacije.

Kako ona navodi ovaj hram knjige, tradicije, kulture i znanja svake godine je sve veći za srpski narod i naša obaveza je i dužnost da nastavimo sa njenim osnaživanjem i novim savremenim pristupom, kako bi i ona uhvatila korak sa svetom.

Sekretar Dragana Milošević ovom prilikom je čestitajući Dan Biblioteke Matice srpske istakla da je njeno postojanje od izuzetnog značaja za sve nas, pa i za samu Maticu srpsku.

Kako ona navodi ova ustanova jeste epicentar pismenosti, obrazovanja i prosvećenosti i zato je ona institucija od prvorazrednog nacionalnog značaja, zbog čega svi zajedno, ujedinjeni, joj moramo pružiri podršku u svemu.

„Pokrajinska vlada Maticu srpsku i Biblioteku Matice srpske ne vidi kao obavezu, već kao dug velikanima, koji su nam je stvorili i ostavili u amanet, a mi generacijama posle nas“, rekla je Miloševićeva i dodala da će u narednom periodu, kada se stvore uslovi, upravo Pokrajinska vlada biti nosilac projekta prostornog proširenja u okviru postojećih kapaciteta Biblioteke Matice srpske, koja pohranjuje više od četiri i po miliona knjiga i rukopisa, dakle na desetine hiljada publikacija, koje traže i adekvatan smeštaj.

Dan Biblioteke Matice srpske čestitao je i predsednik Matice srpske prof.dr Dragan Stanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *